vremenska prognoza

Vrućine ne posustaju, sutra će cijela Hrvatska biti 'u crvenom'

13.08.2024 u 07:54

Bionic
Reading

Pretežno sunčano te u većini krajeva vrlo vruće, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za utorak

Uz jači dnevni razvoj oblaka u unutrašnjosti tek rijetko može biti pokojeg kratkotrajnog pljuska, ponajprije u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38 stupnjeva, prognoza je DHMZ-a.

Za cijelu zemlju izdan je meteoalarm zbog visokih temperatura, s obzirom na to da je Hrvatska u još jednom toplinskom valu. Narančasti meteoalarm označava opasno vrijeme, a crveni izuzetno opasno.

U srijedu će biti pretežno sunčano, osobito na Jadranu, te i dalje vruće i vrlo vruće. Za cijelu Hrvatsku za sutra je izdan crveni meteoalarm zbog visokih temperatura koje će dosezati 38 stupnjeva. Valja napomenuti da je to temperatura koja se mjeri u hladu, a da će na suncu ona debelo premašivati i 40 stupnjeva, pa valja biti posebno oprezan i ne previše vremena provoditi na otvorenom te uzimati dovoljno tekućine.

U drugom dijelu dana na kopnu bit će nestabilnije, uz jači razvoj oblaka lokalno pljuskovi s grmljavinom, mjestimice moguće izraženiji. Ponekog pljuska može biti i na sjevernom Jadranu, uglavnom u unutrašnjosti Istre. Vjetar će biti slab, na Jadranu do umjeren jugozapadni. Uz nestabilnosti vjetar prolazno pojačan.

  • +81
Vrućine u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL