NOĆNA SJEDNICA VLADE

Vučić: Idem u Srebrenicu, Srbija neće biti hulja na Balkanu

08.07.2015 u 08:59

Bionic
Reading

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu kako je njegova vlada jednoglasno odlučila da on predstavlja Srbiju 11. srpnja na komemoraciji žrtvama masakra u Srebrenici 1995., nekoliko sati nakon što je odgođeno glasovanje Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji u kojoj bi se pokolj u Srebrenici osudio kao genocid

'Večeras smo jednoglasno donijeli odluku, da ako postoje uvjeti za to, da kao predsjednik Vlade predstavljam Republiku Srbiju u Srebrenici 11. srpnja', rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Glasovanje je, prema riječima diplomata, odgođeno do srijede, kako bi Britanija i Sjedinjene Države pokušale uvjeriti Rusiju da ne stavi veto na dokument koji bi trebao biti donesen u povodu 20. godišnjice tog zločina.

Vučić je rekao kako je dobio jamstva da rezolucija UN-a o Srebrenici, koju je opisao 'ponižavajućom' za Srbiju, neće biti usvojena u 'sadašnjem obliku'.

Svoje izlaganje nakon sjednice vlade, koja je započela u 22 sata, podebljao je citatom Konfučija: 'Plemeniti čovjek je spreman na pomirenje, ali se ne ponižava, hulja se ponižava, ali nije spremna na pomirenje. Srbija nikada nije, niti će na Balkanu biti hulja', prenosi B92

Srbija je 2010., u procesu približavanja Zapadu, usvojila deklaraciju u kojoj osuđuje pokolj kao 'težak zločin', ali je izostalo spominjanje genocida. Protivi se rezoluciji u kojoj se spominje genocid, smatrajući da bi još više produbila etničke podjele u BiH.

Pokolj u Srebrenici 1995., u kojem su bosanski Srbi ubili gotovo 8000 muslimana, Međunarodni sud pravde (ICJ), najviša pravna instanca UN-a, priznao je kao genocid 2007.