još uvijek s nama

Wiener osiguranje obilježilo 25 godina poslovanja u Hrvatskoj

18.09.2024 u 17:10

Bionic
Reading

Wiener osiguranje u srijedu je obilježilo 25 godina poslovanja u Hrvatskoj i 200 godina matične grupe Vienna Insurance Group (VIG), a uz to predstavljeni su i rezultati polugodišnjeg poslovanja Wienera, u kojem je naplaćena premija od 75,5 milijuna eura

U strukturi portfelja i dalje najveći udjel imaju životna osiguranja, koji doseže 30,6 posto portfelja, a slijede osiguranje imovine i osiguranje od odgovornosti s 24,2 posto udjela te osiguranje motornih vozila, 21,8 posto. Pomorsko osiguranje, osiguranje zračnih letjelica i transportno osiguranje čini 7,3 posto portfelja, a dobrovoljna zdravstvena osiguranja 6,2 posto, dok ostala osiguranja poput osiguranja zaštite prihoda, kreditnog osiguranja i osiguranja jamstva te osiguranje raznih financijskih gubitaka čine 9,9 posto.

Društvo je u prvom polugodištu naplatilo 75,5 milijuna eura premije, što predstavlja rast od 5,2 posto u odnosu na prvu polovinu 2023. godine, a u segmentu neživotnih osiguranja ostvaren je pritom rast premije od 11,1 posto.

Predsjednica Uprave Wiener osiguranja i VIG Tamara Rendić osvrnula se na budućnost kompanije, rekavši da se planovi temelje na četiri stupa, a to su jačanje životnog osiguranja, digitalizacija, ulaganje u zaposlenike i društvena odgovornosti i održivost. Wiener osiguranje zapošljava 630 zaposlenika i ima preko 235 tisuća klijenata.

  • +22
25 godina Wiener osiguranja Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

'Daljnji rast kroz jačanje segmenta neživotnih osiguranja fokusirat će se na osiguranja imovine, zdravstvena osiguranja te osiguranja motornih vozila. Posebna pažnja bit će posvećena lokalnoj suradnji sa strateškim partnerom Grupe, Erste&Steiermärkische bankom, čime će se dodatno unaprijediti neživotna osiguranja', rekla je Rendić.

Uz polugodišnje rezultate poslovanja, istaknuta su i postignuća kompanije, poput osiguranja izgradnje Pelješkog mosta te po prvi put zaračunata milijarda kuna premije 2021. godine.

Zamjenik predsjednika Uprave Vienna Insurance Group Peter Franz Höfinger predstavio je rezultate VIG poslovanja., kazavši da je ta osiguravajuća kuća na razini grupe u prvom polugodištu ostvarila 5,9 milijardi eura prihoda od usluga poslovanja, što je deset posto više nego u lanjskom razdoblju. Neto dobit nakon poreza i nekontroliranih troškova iznosi 351,7 milijuna eura, što čini dobit na dionici 5,38, a usporedbe radi u istom lanjskom razdoblju dobit po dionici iznosila je 5,25 eura. Uz to, sredstva pod upravljanjem VIG-a iznose 35,4 milijardi eura, dok je u prosincu prošle godine iznosilo 35,3 milijardi eura.

Höfinger je istaknuo da će zbog sve lošije demografske slike Europe potražnja za osiguranjem, pogotovo onim životnim, rasti i bit će ključna u idućim godinama, no da će rasti i neživotna osiguranja.

'Mirovinski sustavi dizajnirani su za kraći životni vijek i za veći natalitet nego što je trenutno, tako je diljem cijele Zapadne i u Srednjoj Europi, stoga bit će veća potražnja za životnim osiguranjima', objasnio je. Dodao je i da mnoge države u Srednjoj Europi ne mogu pokriti sve troškove svog starijeg stanovništva zbog rasta troškova života i niskog nataliteta zbog čega će životna osiguranja postati bitna, jer su jedan od načina ušteđivanje novca za kasnu životnu dob i zadržavanja životnog standarda.