sigurnosne implikacije

WSJ: Musk i Putin redovito razgovaraju već dvije godine

25.10.2024 u 22:39

Bionic
Reading

Najbogatiji čovjek na svijetu - Elon Musk - u posljednje je dvije godine bio u redovitom kontaktu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, doznaje Wall Street Journal

Već pune dvije godine vlasnik SpaceX-a, Tesle i X-a Elon Musk redovito razgovara s Putinom o cijelom spektru tema – od osobnih i poslovnih, pa sve do geopolitike, potvrdilo je za Wall Street Journal nekoliko sadašnjih i bivših američkih, ruskih i europskih dužnosnika, prenosi Guardian.

Između ostalog, Putin je zatražio i od Muska uslugu da ne aktivira satelitske internetske usluge svog Starlinka iznad Tajvana, i tako izađe ususret Putinovu savezniku, kineskom čelniku Xiju Jinpingu.

Navodni razgovori između milijardera i ruskog predsjednika mogli bi imati ogromne sigurnosne implikacije. Muskova tvrtka SpaceX lansira američke satelite za nacionalnu sigurnost, njegov satelitski komunikacijski sustav Starlink ključan je za rat u Ukrajini, a usto sve Musk vodi i jednu od najvećih i najutjecajnijih društvenih mreža na svijetu – X - koja je, između ostalog, i plodno tlo za ruske dezinformacijske kampanje (Musk je zagriženi zagovornik slobode govora).

Pritom se Musk pokazao i kao jedan od najvećih podupiratelja Donalda Trumpa tijekom predizborne kampanje, te bi se čak mogao naći i u njegovoj administraciji u slučaju njegove pobjede. Musk je u Trumpovu kampanju uložio i vlastiti novac te se više puta pojavljivao na njegovim skupovima.

'Ovo je priča o oligarškom zarobljavanju SAD-a', rekla je Fiona Hill, koja je bila viša direktorica za europska i ruska pitanja u Trumpovoj administraciji. Sadašnju situaciju u SAD-u usporedila je s procvatom oligarha u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza.

'Ako Trump opet pobijedi, ljudi poput Muska očekivat će sve vrste regulatornih podilaženja', rekla je Hill.

Dok su SAD i njegovi saveznici posljednjih godina izolirali Putina, Muskovi razgovori s njim mogli bi signalizirati revitalizaciju odnosa s ruskim čelnikom te osnažiti Trumpovu izraženu želju za sklapanjem dogovora oko važnih tema poput rata u Ukrajini.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je jedina komunikacija koju je Kremlj imao s Muskom bila telefonski razgovor u kojem su on i Putin razgovarali o 'svemiru te sadašnjim i budućim tehnologijama'. Rekao je da ni Putin ni dužnosnici Kremlja inače ne održavaju redovite razgovore s Muskom.

U izvješću Wall Street Journala navodi se da je opseg Muskovih kontakata s Putinom strogo čuvana tajna te da čak ni neki dužnosnici u Bidenovoj administraciji nisu znali za njih.

Prema WSJ-u, Musk je 2022., osim s Putinom, počeo komunicirati i s drugim ruskim dužnosnicima, među kojima i s prvim zamjenikom šefa Putinova kabineta Sergejem Kirijenkom, jednim od najbližih Putinovih suradnika. Kirijenko je zadužen i za nadzor ruskih okupiranih teritorija u Ukrajini koje je Moskva anektirala 2022. - Donbas, Luhansk, Herson i Zaporižja.

Kirijenka je prošlog mjeseca američko ministarstvo pravosuđa optužilo za stvaranje 30 internetskih domena, između ostalog i na X-u, a koje služe širenju ruskih dezinformacija s namjerom da ugroze podršku Ukrajini i utječu na američke predsjedničke izbore.