JOŠ DVA TJEDNA

Za koga navijaju hrvatski predsjednički kandidati u SAD-u? Neki kriju odgovor

16.10.2024 u 22:37

Bionic
Reading

Amerikanci biraju novog predsjednika za nešto više od dva tjedna, a Hrvati za nešto više od dva mjeseca. Obzirom na veliki globalni publicitet američkih izbora, zanimljivo je što o tamošnjim kandidatima imaju za reći hrvatski predsjednički kandidati

Deset hrvatskih predsjedničkih kandidata RTL je postavio pitanje koga podržavaju na ovogodišnjim izborima, odnosno tko bi po njima trebaju pobijediti. Nisu svi odgovorili, neki su bili suzdržani, a neki diplomatični.

Najkonkretniji odgovor dala je Ivana Kekin, kandidatkinja Možemo, koja - očekivano - simpatizira Kamalu Harris. Smatra, dakako, da je Donald Trump opasnost za SAD, i žali što Bernie Sanders, kojega zdušno podržava, nije kandidat demokrata.

  • +12
Ivana Kekin predstavila kandidaturu za predsjednicu RH Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Iz ureda Zorana Milanovića ponovili su njegove riječi izrečene u Krakowu: 'Nemam favorita ovoga puta. Zadnji put sam navijao za Bidena i to otvoreno, a sada ću šutjeti'.

Dragan Primorac Izvor: Pixsell / Autor: Neva Žganec

HDZ-ov Dragan Primorac dao je diplomatski odgovor, iz kojeg se ne može zaključiti koga simpatizira. Među ostalim, rekao je: 'O pobjedniku izbora će odlučiti američki građani, a ja samo mogu ustvrditi da imam iznimno dobre konekcije i prijateljske odnose s vodstvima i demokratske i republikanske stranke'.

Na Primorčevom tragu su i Tomislav Jonjić te Niko Tokić Kartelo. Prvi inzistira na tome da će, bez obzira na pobjednika, produbiti savezništvo sa SAD-om, dok se drugi nada da će pobijediti onaj od kojeg će Hrvatska imati najviše koristi.

Marija Selak Raspudić isto je neodlučna no ima nešto drukčiju elaboraciju. 'Kao kandidatkinja za predsjednicu RH ne smatram da je primjereno javno navijati za jednog kandidata jer bi to u slučaju njegovog neizbora moglo otežati buduću suradnju s aktualnim predsjednikom, a potencijalnu diplomatsku štetu trpjela bi Hrvatska', kaže.

Branka Lozo, kandidatkinja nove stranke DOMiNO nije se jasno opredijelila, no iz pojašnjenja sasvim je jasno da simpatizira Trumpa. 'Za njegova mandata se ratovi nisu širili. Trump je suverenist i protivnik globalizma, za razliku od Harris', kaže Lozo.

  • +23
Aurora Weiss objavila kandidaturu za predsjednicu Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Dražen Keleminec kratko je rekao da mu je Trump simpatičniji, dok Aurora Weiss smatra da SAD nema 'ni jednog dobrog kandidata, posebno ne u vrijeme kada se zvecka s nuklearnim oružjem'. Ipak, kad bi birala 'najboljeg od najgorih', kaže da je Trump 'puno transparentniji i autentičniji'

Mislav Kolakušić i Miro Bulj nisu odgovorili na RTL-ov upit.

Podsjećamo, u tportalovoj anketi još uvijek možete glasati za vašeg favorita na hrvatskim predsjedničkim izborima.