Anketa tportala

Plenković ili Milanović: Za koga biste glasali u ovom srazu?

16.07.2024 u 11:42

Bionic
Reading

Krajem godine Hrvatsku čekaju predsjednički izbori te je svoju kandidaturu službeno najavio aktualni predsjednik RH Zoran Milanović, a mnogi bi na izbornim listićima voljeli vidjeti njega i premijera Andreja Plenkovića, s obzirom na to da je riječ o dva najjača domaća političara. Čak je i Milanović u ponedjeljak izjavio da bi Plenković bio super kandidat i da bi bilo 'baš fora' da se kandidira

Predsjednik RH Zoran Milanović u jučerašnjoj je izjavi rekao da spremno dočekuje izbore te ne razmišlja o protukandidatu, ali i da je očito da se HDZ mora prilagođavati njemu. Pritom je istaknuo da bi aktualni premijer Andrej Plenković bio super kandidat.

'To bi baš bilo fora, konačno da se ne skriva, ali vjerojatno ništa od toga. On se može kandidirati i voditi kampanju, to nije zabranjeno. Kao što sam se i ja imao pravo kandidirati na parlamentarnim izborima', rekao je u ponedjeljak Milanović u Novigradu Podravskom. Iako se Ustavni sud ne bi složio s Milanovićevom izjavom jer mu je zabranio da nastupa kao kandidat lijevo-liberalne koalicije Rijeke pravde, zanimljivo bi bilo vidjeti kako bi taj sud, koji se često doživljava kao ustanova sklona HDZ-u, reagirao kada bi Plenković stvarno istaknuo svoju kandidaturu za predsjednika države dok je još u premijerskoj fotelji. A s obzirom na to da obojica imaju respektabilne političke karijere iza sebe, a i podršku velikog dijela biračkog tijela, bila bi to zanimljiva politička borba s neizvjesnim ishodom.

Milanović je bio i premijer Hrvatske, od kraja 2011. do početka 2016., i predsjednik države, od 2020., što je rezultat kojim se u Hrvatskoj može pohvaliti još samo Stipe Mesić, no on je, kao prvi hrvatski premijer, vodio Vladu manje od tri mjeseca, od kraja svibnja do kraja kolovoza 1990. Milanovićev utjecaj na biračko tijelo bio je vidljiv na parlamentarnim izborima te mnogi analitičari vjeruju da je njegovo isticanje kandidature, iako je Ustavni sud to zabranio, donijelo značajan broj glasova koaliciji Rijeke pravde.

  • +12
Milanović u Ivancu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

S druge strane, Plenković je predsjednik Vlade u trećem mandatu i na toj je dužnosti tek nešto manje od osam godina, što je daleko više nego bilo koji premijer u novijoj hrvatskoj povijesti. Ove godine uvjerljivo je dobio europske izbore, a na parlamentarnima je njegov HDZ bio relativni pobjednik te je uspio sastaviti vladu s Domovinskim pokretom i tako ostati na vlasti.

  • +20
Andrej Plenković nazočio svečanom otvorenju 58. Đakovačkih vezova Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Iako je, prema svemu što se dosad govorilo i radilo, direktan okršaj Milanovića i Plenkovića na predsjedničkim izborima krajem godine malo vjerojatan, sigurno je da bi mnogi birači i s ljevice i s desnice željeli vidjeti kako bi ova dva, nesumnjivo najveća politička teškaša u Hrvatskoj, prošla u međusobnom okršaju na predsjedničkim izborima. Zato pitamo čitatelje tportala za koga bi glasali u takvoj situaciji.