SPAŠAVANJE RADNIH MJESTA

Za neradni četvrtak i petak država će radniku nadoknaditi 1.194 kune

03.09.2013 u 13:30

Bionic
Reading

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava otvorilo je savjetovanje o Nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka prijedloga Zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta koja će trajati do konca rujna. Umjesto neradnog petka, namjera je uvesti mogućnost neradnog petka i četvrtka, odnosno radni tjedan skratiti do 40 posto radnog vremena, navodi Novi list. U apsolutnim brojkama riječ je o 16 sati tjedno. Istovremeno, zakonom bi se reguliralo i obrazovanje te osposobljavanje za radnike koji su na 'čekanju'.

Maksimalna naknada razlike plaće za skraćeni radni tjedan bit će 1.193,92 bruto kune mjesečno.

'Osnovni cilj novog sustava potpora je da se kroz institute skraćivanja punog radnog vremena očuva zaposlenost i radna mjesta u razdobljima smanjenih poslovnih aktivnosti i smanjene potrebe za radom radnika, koja bi mogla dovesti do otpuštanja dijela radnika', među ostalim se navodi u ciljevima zakonskih izmjena, navodi Novi list. S druge strane, mjerom obrazovanja i osposobljavanja radnika u razdobljima kada ne rade iz opravdanih razloga, odnosno kada za njihovim radom nema potrebe ('čekanje'), 'omogućilo bi se poslodavcu da zbog restrukturiranja, promjene u poslovanju ili tehnološkim i poslovnim procesima očuva zaposlenost na način da se ti radnici obrazuju odnosno osposobe za potrebe njegovog poslovnog procesa ili da steknu znanja i vještine tražene na tržištu rada, kako bi se mogli lakše zaposliti u slučaju otkaza ugovora o radu'.

Kako navodi resorno ministarstvo, očekuje se da će predložene potpore očuvati barem dva posto onih radnih mjesta s kojih su radnici nakon kratkog vremena boravka u nezaposlenosti ostvarili novo zapošljavanje. Točnije, sačuvalo bi se oko dvije tisuće radnih mjesta.

Za vrijeme obrazovanja, radnik će primati novčanu pomoć u iznosu od 1.193,91 kune što je iznos 50 posto neto minimalne plaće u ovom trenutku. Za skraćivanje radnog tjedna, radniku će država nadoknaditi razmjerni dio iznosa plaće za broj skraćenih radnih sati, ali najviše do iznosa 40 posto minimalne plaće. Tako bi radniku kojemu je radni tjedan skraćen maksimalno 16 sati, odnosno 40 posto, bile nadoknađene 1.193,92 kune razlike plaće mjesečno.

U periodu od šest mjeseci taj bi trošak bio 7.163,52 kune, odnosno nešto iznad 14,3 tisuće kuna na razini godine. Za 10-postotno smanjenje tjedne satnice mjesečna razlika bruto minimalca za skraćene sate bila bi 298,48 kuna, dok bi nadoknada za 20 postotno skraćenje radnog vremena mjesečno bila 596,96 kuna, odnosno 895,44 kune u slučaju da je radniku tjedna satnica skraćena 30 posto.