bijeg od vrućine

Za one koji ne žele kipući godišnji: Ova mjesta su 'hladnije točke' vrućeg Mediterana

03.07.2024 u 21:37

Bionic
Reading

Nedavni toplinski val na Mediteranu doveo je do dosta razgovora o izbjegavanju te regije ovog ljeta. Ali nije cijela južna Europa podložna potpuno istim klimatskim pritiscima

Kada je riječ o planiranju bijega od vrućine, znanstveni pristup mogao bi biti rješenje. Ako planirate dosta unaprijed, možda bi bilo mudro ciljati na jednu od brojnih mikroklima Mediterana, piše Telegraph. Od Španjolske do Turske, Francuske do grčkih otoka, postoje odmarališta i regije koje su izrazito hladnije od svojih bliskih susjeda.

Grčka – pravac Ciklade

Pogledajte kartu Grčke i vidjet ćete oblik koji podsjeća na odron stijene. Obala mu je duga oko 8.500 metara. Uz toliko otoka, poluotoka i neravnih rubova, kao i zbog surove planinske topografije, tamo postoji obilje mikroklima.

Ciklade – koji uključuju Mikonos, Naksos, Paros i Santorini – ljeti uglavnom hladi vjetar Meltemi. Ciklonalno se vrtloži nad kopnom i u Egejsko more stiže sa sjevera. Zato su ovi otoci privlačili turiste davno prije uvođenja klima uređaja. Kad je vjetar miran, temperatura raste. Mikonos se ponekad naziva "otok vjetrova", iako ljubitelji jedrenja kažu da je vjetar često najjači na Androsu i Tinosu.

Nijedan od grčkih otoka nije ono što biste ikada nazvali hladnim u ljetnim mjesecima. Ali raspon temperatura je znatan. Tijekom sljedećeg tjedna maksimalne temperature kreću se od 27C na Lemnosu do 35C na Kreti.

Portugal – za atlantski predah

Sljedećih nekoliko dana vidjet ćemo temperature u Portu od ugodnih 24C, a svaku vrućinu ovdje gotovo uvijek ublažava povjetarac koji dolazi s Atlantika. Zašto ne biste spojili kušanje vina uz Douro s kupanjem u blizini Vila Nova de Gaia ili Praia de Afife?

Dalje prema jugu, Nazaré – poznat po ogromnim valovima za surfanje – ljeti postaje popularan lokalni obalni grad. Ljetni prosjeci temperature su 25-26C.

Regija Algarve poznata je po sunčanoj, suhoj klimi. Ovdje može biti jako vruće, osobito u unutrašnjosti, ali vrijeme je neizbježna borba između toplog Mediterana i Atlantika te između mora i povjetarca. Vjetrovi sa sjeverozapada idućih nekoliko dana snizit će temperaturu u Faru na 19C za doručak i na samo 16C tijekom noći.

Španjolska – vruće vrijeme je za Tarifu

Duž obale Andaluzije ljeti je prosječna temperatura oko 30C. Ali ugodni gradić Tarifa ima prosječnu temperaturu od samo 24C. To je zato što strši, pružajući prirodno mjesto susreta vjetrova Levante i Poniente. Zavalite se ovdje i možete uživati ​​u suncu bez znojenja, dok se divite spektaklu stotina kitesurfera koji se bore s tim naletima.

Nešto sjevernije, Cádiz ima ljetni prosjek od 27C, dok je obližnji Jerez de la Frontera - u unutrašnjosti na staroj "granici" između islamskog i kršćanskog svijeta - obično daleko topliji.

Playa de la Victoria u Cádizu jedna je od onih lijepih gradskih plaža na kojima ćete naletjeti na mnoštvo mještana. Grad , koji je jedan od najstarijih u Europi, pun je uskih uličica i hladnih crkava koje stvaraju hladovinu.

Sredozemna obala Španjolske duga je preko 1000 kilometara. Možete birati između stotina odmarališta, u rasponu od Cadaquésa i poluotoka Cap de Creus na Costa Bravi sjeverno od Barcelone. Tamo možete očekivati ​​22-26C. Jávea općenito ima blage, ugodne temperature tijekom cijele godine i više od 300 sunčanih dana godišnje.

Poznato je po zelenilu i obilju vode; Mauri su tu regiju nazivali “Xabiga”, odnosno “bunar”. Prema desecima lokalnih izvora, istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije iz 1990-ih priznalo je klimu Jávee kao jednu od najzdravijih na svijetu.

Vrijeme na Mallorci obično je vruće na svim obalama, iako su jugoistočne plaže često nekoliko stupnjeva toplije. U unutrašnjosti može biti sparno, ali popnite se malo više - do Lluca, na primjer - i temperatura može pasti za čak 4-5 stupnjeva.

Ako želite španjolske plaže, ali ne i vrućine, ne morate se uopće odlučiti za Meditrean. Sjeverna obala je puno hladnija, a Kanari imaju oceansku klimu. Trenutačno je vrlo ugodnih 23C u Santa Cruz de la Palma i još hladnije u Valverdeu na El Hierru, otoku poznatom po svojoj mikroklimi.

Italija - Liguria

Venecijanski Lido i plaže oko Trsta često su i do deset stupnjeva hladniji od južne obale. Ipak, otok Capri vjerojatno neće dostići 30 Celzijevaca. Taj se otok često ostaje nešto svježiji od kopna zahvaljujući povjetarcima.

Sjeverozapadna obala također je hladnija, s plažama između ribarskih sela Cinque Terre, kao i elegantnih Portofina i Santa Margherita Ligure. Zemljište se oštro penje uz obalu Ligurie u obliku polumjeseca, tako da je lako kombinirati vrijeme na plaži s prozračnijom jamom na šumovitim padinama.

Francuska – krenite u brda

Odmarališta južne Francuske leže na sličnoj zemljopisnoj širini, ali svatko tko je tamo putovao zna kako možete lako pobjeći od vrućih gradova - tako da krenete u brda. Iznad Cannesa, Nice i ostalih svjetski poznatih odredišta ima puno manjih, uzvišenijih mjesta. Utvrđeno selo Eze, smješteno na vrhovima litica na 1408 stopa iznad Sredozemlja, uspoređuje se s planinom Olimp.

Mala pješačka staza nazvana po Nietzscheu (priča se da je filozof dio svoje knjige Tako je govorio Zaratustra napisao dok je planinario) vijuga od plaže. Eze ima vlastitu mikroklimu, sunčanu i zaštićenu od vjetrova, ali daleko podnošljiviju nego na razini mora.

Atlantska obala Francuske lijepa je i ljeti. Temperatura Korzike je obično između 20-25C u srpnju i kolovozu, zahvaljujući umjerenim vjetrovima i planinskoj topografiji.