nestabilnost atmosfere

Za područje istočne Hrvatske oglašen crveni meteoalarm, stižu tuča i oluja

22.06.2024 u 11:40

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod promijenio je upozorenje za nevrijeme za slavonsko područje iz narančastog u crveni meteoalarm, što je najviši stupanj upozorenja

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za subotu. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih, a posebice na istoku i grmljavinskog nevremena praćenog tučom i olujnim vjetrom. Na Jadranu i uz njega sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu moguć je poneki pljusak. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni vjetar, poslijepodne prolazno i jak. Danju manje vruće, najviša temperatura uglavnom od 29 do 34 stupnjeva Celzija.

Subota je zadnji dan prvog ovogodišnjeg toplinskog vala, a zbog dolaska svježijeg i vlažnijeg zraka i pada temperature povećat će se nestabilnost atmosfere, pa se očekuje nevrijeme u većem dijelu kopnene Hrvatske, naročito poslijepodne i tijekom noći. Najveća vjerojatnost za izraženo grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj.

>>> Upozorenje meteorologa: Prvi ovogodišnji toplinski val završit će grmljavinskim nevremenom

Za područje istočne Hrvatske oglašen je crveni meteoalarm, najviši stupanj upozorenja, zbog grmljavinskog nevremena s tučom, olujnim vjetrom i obilnom oborinom u kratkom vremenu. Vjerojatnost grmljavine je veća od 80 posto, upozoravaju iz DHMZ-a.

U nedjelju će u većini krajeva biti djelomice sunčano. Uz umjeren razvoj oblaka ponegdje će biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova, uglavnom poslijepodne. U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni,na Jadranu bura i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu između 22 i 26. Najviša dnevna od 25 do 30, na moru između 30 i 34 stupnjeva. Nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan, poručuju meteorolozi.

  • +46
Vrućine u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic
sve osim nogometa

Učitavanje...