Začinjeni pa zapečeni bademi
Recept je idealan za nastupajuće partije, rođendane, nenajavljene goste i proslave svih vrsta. Izazivaju ovisnost, prekomjerno grickanje i nakon toga ili istovremeno - pijuckanje kakvog dobrog likera, rakijice, koktela, vina, pa čak i bezalkoholnog pića ;).
Slijedite foto priču prijatlelja, fotografa Sanjina Kaštelana i tako iščitajte ovaj divan recept kojega je osmislila Ana Ugarković:
1,5 kg badema, 7 žlica ružmarina, 3 žlice cayenne papričice (nabavljive u Leke, na Dolcu), 11 žličica smeđeg šećera, 7,5 žličica soli, 4 žličice izgnječenog češnjaka, 3,5 žličice maslinovog ulja, 3 tučena bjelanjka
Bademe je potrebno blanširati i očistiti ili već kupiti - blanširane
Priremiti neke od začina; tipa - ružmarin kojega morate nabaviti svježeg i nasjeckati ga ručno ili bolje pomoću blendera
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka ...
... ubaciti bademe i dobro promiješati
Dodati ružmarin ...
... cayenne ljutu papričicu ...
... sol ...
... češnjak i ...
... maslinovo ulje
Dobro promiješati, izliti u protvan, ravnomjerno razvrstati na prethodno stavljeni papir za pečenje i peći na 160/170 C 10 minuta, izvaditi, promiješati i peći još dodatnih 10 minuta dok bademi ne postanu ...
... hruskavo, mirisno, zapečeni!
Poslužiti uz razna pićenca dok stvari ne počnu izgledati malo ...
... auzvinkl ilitiga ljuljkave ;)
Pjesma posvećena jučerašnjoj radnoj večeri - Wildkatze