zapadni ulaz u grad

Zagreb odlučuje o planu uređenja koji Čermaku omogućuje gradnju nebodera

26.08.2024 u 14:13

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba na predstojećoj sjednici, zakazanoj za 6. rujna, odlučivat će o konačnom prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja (UPU) Slobodne carinske zone Jankomir (SCZJ). Riječ je o UPU u sklopu kojeg bi se trebali graditi neboderi umirovljenog generala Ivana Čermaka na zapadnom ulazu u Zagreb

Kako smo već proljetos pisali, inicijator izmjena UPU-a bio je Crodux plin, tvrtka u Čermakovu vlasništvu, a prema prijedlogu izmjena UPU-a, koje je napravila tvrtka Planimetar, na čestici na kojoj bi se neboderi gradili najveći broj nadzemnih etaža smanjen je s 33 na 21, odnosno prizemlje plus 20 katova.

Ako Skupština izglasa spomenuti dokument, put za gradnju nebodera tik do benzinske crpke Tifona bio bi otvoren.

O projektu nebodera na zapadnom ulazu u Zagreb priča se već dva desetljeća, a prije trinaest godina Skupština je blokirala gradnju. Ideja je tada bila da to budu tzv. pijani neboderi. Stvari su se promijenile nakon nešto više od desetljeća i katnost će im biti niža, neće biti 'pijani', a izmijenjeni UPU predvidio je da u njima bude smještena i specijalna bolnica, poliklinika ili hospicij.

Samim izglasavanjem UPU-a ne znači da će se odmah krenuti s radovima. Ovisit će to o nizu faktora, prije svega o izdavanju dozvola, a kako su nam prije nekoliko mjeseci potvrdili iz Čermakova ureda, očekuje se da će do prve lopate proći najmanje dvije godine.