opkoljeni grad

Zamjenik gradonačelnika Mariupolja pozvao NATO da pošalje vojnike

04.03.2022 u 11:01

Bionic
Reading

Zamjenik gradonačelnika Mariupolja pozvao je NATO da pošalje vojnike u Ukrajinu te rekao da Rusija neće prestati dok cijelu zemlju ne pretvori u pustinju i ubije mnogo civila, prenosi u petak BBC

Sergej Orlov rekao je za program Today Radija BBC 4: "Nema načina da se Putina zaustavi u ubijanju naših civila iz zraka dok se NATO ne probudi i shvati da to nije regionalni sukob - to je rat protiv demokracije, protiv slobode, protiv jedne od najvećih europskih država".

"Izgleda da (čelnici NATO-a) ne shvaćaju da Putin neće stati, oni se boje, a to je šteta. Mi očekujemo da će čelnici NATO-a shvatiti da je potpuno nužno pružiti izravnu vojnu potporu Ukrajini da se zaustavi Putin ili da se barem zatvori naše nebo kako bi nas se zaštitilo od prijetnje iz zraka", rekao je.

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se u petak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu.

Orlov je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin želi stvoriti pustinju da riješi ukrajinsko pitanje, no kaže "nemoguće je zauzeti naše gradove, jer grad ne čine zgrade, čine ga ljudi".

Dodao je: "Već smo shvatili da je spreman ubiti toliko civila koliko mu je potrebno".

Stanovnici ukrajinskoga lučkoga grada Mariupolja rekli su za BBC da pokušavaju preživjeti nemilosrdno rusko granatiranje koje je razorilo stambene zone i presjeklo opskrbu strujom i vodom.

Mariupolj je najveća ukrajinska trgovačka luka, grad od oko 450.000 stanovnika koji se nalazi na kopnenom putu između Rusije i Krima.