velik protunapad

'Zarobljeni u kotlu': Rusi oslobodili pola teritorija izgubljenog u Kursku

16.10.2024 u 19:21

Bionic
Reading

Održavanje regije Kursk u ukrajinskim rukama ključno je za ukrajinski 'plan pobjede', a prošlog tjedna Volodimir Zelenski predstavio ga je britanskom premijeru Keiru Starmeru. Rusija je do sada oslobodila polovicu teritorija u Kursku

Viši ruski zapovjednik iz Čečenije rekao je kako procjenjuje da oko 50.000 vojnika potiskuje ukrajinske snage te su one bile prisiljene pobjeći ili su 'zarobljene u kotlu'. 'Otprilike polovica teritorija koji je okupirao neprijatelj već je oslobođena', rekao je general-bojnik Apti Alaudinov, javlja Telegraph.

Ruski i ukrajinski vojni blogeri izvijestili su da su moskovske trupe probile ukrajinske prve linije u Kursku. Iako je Zelenski inzistirao na tome da se situacija stabilizirala, Američki institut za proučavanje rata, poznat po proukrajinskim stavovima, izjavio je da posjeduje 'vizualne dokaze' za to da je Rusija ponovno zauzela 46 posto izgubljenog teritorija u Kursku.

Rasputica Rusiji daje prednost

Prema nekim komentatorima, sezonske kiše pretvorile su tlo u regiji Kursk u blato, što je Rusiji dalo prednost jer njezine snage koriste više gusjeničnih vozila u usporedbi s ukrajinskim trupama.

'Ukrajinske snage žale se da imaju previše vozila na kotačima, a ruske snage oslanjaju se na gusjenična vozila', rekao je. Sezona blata u Rusiji i Ukrajini naziva se rasputica i poznata je po tome što vozila često zapinju na blatnim stazama i poljima, što im usporava napredak.

Emil Kastehelmi, analitičar otvorenih izvora u finskoj Black Bird Group, također je izjavio da teren koji ukrajinske snage brane u Kursku ide na ruku napadačima.

'Područje uglavnom čine velika otvorena polja s ograničenim prirodnim zaklonima', rekao je, opisujući zapadni bok Ukrajine. 'Bez odgovarajućih utvrda, obrana je posebno teška.'

Prema Kastehelmijevim procjenama, Ukrajina je izgubila najmanje trećinu teritorija koji je nekoć držala u regiji Kursk.

Hrabri napad podigao moral, ali oslabio obranu Ukrajine

Ukrajina je u kolovozu pokrenula napad na Rusiju. Iznenadivši ruske vojnike, ukrajinske su snage brzo zauzele područje oko grada Sudže, veličine otprilike 600 kvadratnih kilometara.

Ova invazija podigla je moral među ukrajinskim civilima, no neki su analitičari upozorili da je, umjesto odvlačenja ruskih snaga s prve crte bojišnice, oslabila ukrajinsku obranu.

Prošlog mjeseca George Beebe, direktor strategije u američkom Institutu Quincy, izjavio je da operacija u Kursku već sada izgleda kao 'pogreška'. 'Čini se da postoji velika skepsa oko toga što će postići', rekao je.

Upad u Kursk dio 'plana pobjede'

Unatoč tome, Zelenski je držanje ukrajinskog teritorija u Kursku postavio kao središnji dio svog 'plana pobjede', a koji je prošlog tjedna predstavio Keiru Starmeru.

Međutim ruske su snage intenzivirale svoje napade duž prve crte bojišnice u Donbasu otkako je Ukrajina izvršila invaziju na Kursk.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defence Intelligence of Ukraine

U utorak su proruski dužnosnici u okupiranom Donecku izjavili da sada kontroliraju dvije trećine Torecka, ključnog grada na prvoj crti bojišnice, s prijeratnom populacijom od 34.000 stanovnika.

Na sjevernom dijelu bojišnice u istočnoj Ukrajini, vlasti su naredile evakuaciju civila iz grada Kupjanska, smještenog na obali rijeke Oskil, zbog ruskog napredovanja.

Oleg Sinegubov, čelnik regije Harkiv, izjavio je: 'Vojna situacija se pogoršava te ne možemo osigurati grijanje, opskrbu električnom energijom ni humanitarnu pomoć. Neprijatelj granatira kritičnu infrastrukturu.'