parlamentarna posla

Zastupnicima veće naknade za najam stanova, to nije jedina pogodnost koju imaju

25.06.2024 u 10:03

Bionic
Reading

Kako bi se uskladili s cijenama na tržištu, Sabor je odlučio povećati iznos koji zastupnicima daje za najam stanova. No, to nije jedina pogodnost koja čeka one koji na izborima izbore mjesto u parlamentu

Zbog stanja na tržištu i rasta cijena najma nekretnina, Sabor će ubuduće umjesto dosadašnjih 350, zastupnicima koji žive izvan Zagreba od 1. srpnja za najam stanova davati naknadu od 650 eura. Jednako tako za režije će im davati 70 eura umjesto dosadašnjih 66.

Sabor tako onima koji imaju prebivalište koje je od Zagreba udaljeno više od 50 kilometara isplaćuje određeni dio svote za najam stanova, a mogu birati između državnih stanova ili se odlučiti za najam kod privatnih osoba. Sabor im pokriva iznos rente do 650 eura, a ukoliko je ona veća, zastupnici razliku pokrivaju sami. Isto vrijedi i za režije.

Pokrivanje dijela cijene najma stana samo je jedna od pogodnosti koju ostvare oni koji postanu zastupnici. Onima koji imaju prebivalište izvan Zagreba udaljeno više od 50 kilometara, a manje od 150 kilometara, te na sjednice dolaze vlastitim ili unajmljenim automobilom, Sabor pokriva i troškove prijevoza. Za prijevoz im Sabor daje naknadu od do 600 eura mjesečno.

Dolaze li pak nekim drugim prijevoznim sredstvom poput autobusa, vlaka, trajekta ili zrakoplova, Sabor im refundira troškove. Isto vrijedi i za službena putovanja u inozemstvo, gdje im Sabor još pokriva i hotelski smještaj.

Oni koji imaju prebivalište izvan Zagreba, odnosno prebivalište im je više od 50 kilometara udaljeno od glavnog grada, imaju i pravo na naknadu za odvojeni život, koja iznosi 133 eura mjesečno. Ona se ne isplaćuje kada je Sabor na ustavnoj stanci i ne zasjeda, odnosno od 15. srpnja do 15. rujna te od 15. prosinca do 15. siječnja.

  • +42
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Svi zastupnici imaju pravo i na zastupnički paušal od gotovo 200 eura mjesečno, koji im se isplaćuje 'za povećane materijalne troškove u obnašanju zastupničke dužnosti'.

Tu su, naravno, i dnevnice. Ona za službeno putovanje u zemlji iznosi oko 20 eura, a uz to imaju pravo i na naknadu troškova za korištenje privatnog automobila u službene svrhe (oko 30 centi po prijeđenom kilometru).

A kada jednom odrade mandat i odu iz Sabora, kao i svi dužnosnici imaju pravo na 6+6 naknadu. Točnije, odrade li minimalno godinu dana mandata imat će pravo na šest mjeseci pune plaće te još šest mjeseci na pola zastupničke plaće. U slučaju da na dužnosti budu kraće od godinu dana imaju pravo na tri mjeseca pune i tri mjeseca pola dužnosničke plaće.