Zdrav kao dren iliti drijenak!
Dren, drijen, drijenak je voće na čije je postojanje većina žitelja Lijepe Naše - zaboravila. Autohtona je voćka i vjerojatno nedovoljno fensi ;).
Baš je zgodan i ukusan taj drijenak ...
Prije par godina moj je otac imao epizodu s pravljenjem pekmeza od drijenka. Epizoda je završila neslavno, poput prizora iz A je to. Vjerojatno je prerano vakumirao proizvod ili tkoćegaznat' što pa su staklenke eksplodirale po cijeloj kuhinji. Srećom nikoga nije bilo u tom trenutku u stanu ili još gore; kuhinji.
Nakon toga se manio drijenka i prešao na drugu vrst' čudnovate namirnice imenom josta (hibrid crnog ribizla i ogrozda) od kojega je napravio diivan pekmez. I sve je prošlo u miru. Bez eksplozije.
Ali vratimo se na dren, drijen ili drijenak koji je izuzetno ljekovita biljka pa se otuda u narodu i koristi fraza; Zdrav kao dren! Uspješno liječi crijevne bolesti i poteškoće, regulira krvni tlak, bogat je pektinom, organskim kiselinama i C vitaminom.
U narodu ga se također smatralo zaštitnikom od uroka i udara groma.
Plodovi se beru/jedu kad poprime tamnocrvenu, bordo boju i tada imaju ugodan slatkokiseli okus i ne skupljaju usta kao kad su svjetlocrveni odnosno nezreli. Drijenak raste posvuda. Od vrtova (nabasah na stabalca u Jurjevskoj!) do šuma i proplanaka.
Plod drijenka kroz ogradu, u vrtu ...
... na Jurjevskoj. Što vas ne poziva da iz ovih stopa krenete u taj vrt nabrat' drijenak ;)!
Možete ga pokupiti na cesti ispred vrta odnosno ispod stabla ;)
Otporan je skoro na sve nametnike i bolesti tako da se ne mora tretirati pesticidima ili insekticidima. 100% organic i autohton! Nema razloga da ga ne uključite u svoj prehrambeni život - sada. Plodovi sazrijevaju i beru se tijekom rujna i listopada.
Od drijenka se spravljaju rakija, pekmez, sokovi i sirupi. Na stranicama Vrtnog centra Iva pronašla sam par zaljubljeničkih, lirskih tekstova o drijenku koje je napisao neki životno/biljni fantast:
Drenek je naša autohtona biljka, prilagođen je uvjetima naše klime i večine tala (osim jako kiselih). Drenek je jedna izuzetno samozatajna i skromna biljka. Prirodno živi u šumama kao donji i srednij sloj malog drveća ili većeg grmlja. Nikad se ne nameće kao lider. Ne pokušava ispasti veći zaklanjajući Sunce drugima. Zato ga mi volimo. Ta biljka ne sudjeluje u sveopćoj borbi i trci na kratke staze. Ona je jednostavno tu i ide dalje kao šetač na duge pruge. Sve češće čitamo o tome kako skromnost nije vrlina, pobjeda je jedino vrijedna nastojanja. Ali je užitak, u sveopćoj strci i jurnjavi za što skupljim autom i što boljom frizurom, sresti nešto što ne postoji na taj način.
...
Plod: To je taj voćni dio priče. Stvar je u tome da su ti plodovi savršenog okusa ali samo kad su potpuno zreli i ne dugo iza toga. Ova vas voćka mami da je obilazite svakog dana i tražite zrele plodove. Jako zanimljivo i korisno. Učite jezik bilja i gomilate vitamine u svom tijelu. Vrlo dobra kombinacija.
Tekst koji vam uljepša dan ;).
... nak koji dolazi od drije-nak :)
Pekmez od drijenka
Ako ste spremni za eksperiment pravljenja pekmeza od drijenka, bez incidenata, probajte to učiniti po starinski NE KUHAJUĆI ga.
Uberite zreo drijenak, operite ga, odkoščite, propasirajte.
Na 1 kg drijenka dodajte 1 kg šećera u prahu. Smjesu stavite u veliki lonac i miješajte 2 i pol sata. Da, da, dobro ste pročitali - 2 i pol sata! Napisala sam da je recept starinski ;).
Kad završite i shvatite da imate ruke, s ostatkom snage izlijte pekmez u staklene posude i zatvorite ih bez straha od eksplodiranja ;).
Sretan i zreo drijenak! Prijateljeva ga baka još i danas koristi kao najbolji lijek protiv dijareje u kućnoj ljekarni! Možda bi ipak bilo ljepše da sam ga spomenula u ulozi damskog likera ili pekmeza :(
Recept za pekmez od drijenka preuzet je s Coolinarike