REAKCIJE NA PRAVORIJEK

Zekanović: Petrov zbog Karamarka mora dati ostavku; Grmoja: To je 'spašavanje vojnika Andreja'

19.05.2022 u 13:16

Bionic
Reading

Nezavisni zastupnik Hrvoje Zekanović zatražio je u srijedu od čelnika Mosta Bože Petrova da podnese ostavku jer je Tomislava Karamarka smjestio na političku marginu, na što je Mostov Nikola Grmoja uzvratio da je Karamarko pobjednik u igri 'spašavanje vojnika Andreja'

Ne tako davno predsjednik Mosta Božo Petrov je uvjetovao, odnosno, ucijenio Tomislava Karamarka, tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade, da mora odstupiti zato što je navodno u sukobu interesa zbog Ine, rekao je Zekanović na konferenciji za novinare.

Jučer je dobio pravorijek da nije kriv i pozivam Petrova, jer je on tog čovjeka stavio na političku marginu, neka on sada da ostavku na sve moguće funkcije jer je bio u krivu, dodao je.

Iznimno je bitno pitanje je sutra kada čujemo točan iznos koliko će Hrvatsku koštati arbitraža, i tko je za to kriv. Ja ću reći jasno i glasno – Božo Petrov i Most jer su oni inzistirali na arbitraži, a tadašnja Domovinska koalicija na čelu s Karamarkom je htjela nagodbu s Inom, poručio je.

„Tko će sutra hrvatskim građanima objasniti zašto trebaju platiti milijardu ili više kuna i zato pozivam Petrova neka se okani politike, neka napravi upravo ono što je Karamarko, jer je u potpunosti bio u krivu. I neka se pobrine pronaći milijardu kuna za hrvatske građane za koje su on i Most direktno krivi, zbog svoje nonšalancije, neznanja, nebrige, a možda i zle namjere”, smatra Zekanović.

U obranu svoje stranke i čelnika Petrova stao je potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja, rekavši da je MOL korumpiranjem hrvatskog premijera Ive Sanadera došao do većinskog udjela u Ini, a Hrvatska je ušla u arbitražu za vrijeme Milanovićeve Vlade.

Hrvatski dužnosnici čine sve da mi arbitražu izgubimo i daju izjave da se trebamo povući iz arbitraže jer ćemo je izgubiti, ustvrdio je.

  • +13
Zekanović u Sabor došao s vrećicom bijelog praha Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

„Most je u Vladi Tihomira Oreškovića zastupao jedini normalan i državnički stav, a to je da u arbitraži dobro stojimo i da se ne smijemo iz nje povući jer što bismo dobili povlačenjem – bi li nam Mađari predali Hernadija i bismo li dobili ijednu benzinsku postaju”, zapitao je Grmoja.

Karamarko je, naglasio je, on bio protiv ukidanja ureda Stjepanu Mesiću kada smo mi bili u Vladi, žena mu je kroz tvrtku Drimia poslovala s konzultantom MOL-a i zagovarao je dogovor s Mađarima. Što se tiče presude Visokog upravnog suda, Tomislav Karamarko je dobitnik u igri koja se zove 'spašavanje vojnika Andreja', ocijenio je Grmoja.

Napomenuo je da Visoki upravni sud nije utvrdio da Karamarkova supruga nije poslovala s konzultantom MOL-a nego samo da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije smjelo donositi takve odluke.

„Most uvijek ima isti stav – borba za hrvatske nacionalne interese, a oni koji žele pogodovati mađaronima poput 'Zeke' koji je glasovao o Zakonu o Ini i spasio HDZ, to sve govori o njima. To je isti čovjek koji tvrdi da je Hrvatima u BiH dobro i da im ne treba pomagati, zaključio je Grmoja.