zagađenje

Zelena akcija pozvala grad Zagreb i Ministarstvo zaštite okoliša da preuzmu odgovornost za požar na Jakuševcu

25.07.2019 u 13:47

Bionic
Reading

Zelena akcija zatražila je u četvrtak od Grada Zagreba i Ministarstva zaštite okoliša i energetike da provedu detaljnu istragu o uzroka požara na Jakuševcu te preuzmu odgovornost ocjenjujući kako nisu poduzete sve potrebne mjere za sprječavanje situacija koje ugrožavaju zdravlje građana

Udruga je u priopćenju izrazila zabrinutost za posljedice po zdravlje građana Zagreba, a posebno onih koji žive u neposrednoj blizini odlagališta otpada. Zapitala se kako nema niti jedne mjerne stanice u Jakuševcu s obzirom da je odlagalište konstantan izvor zagađenja zraka i predstavlja opasnost od havarija poput sinoćnjeg požara.

Udruga upozorava da je mjerna stanica u Dugavama u četiri sata ujutro izmjerila čak 292.85 µg/m3 (mikrogram/kubični metar) lebdećih čestica u zraku, dok su uobičajene vrijednosti oko 20.

Zelena akcija ističe da su te čestice vrlo štetne jer se mogu nakupljati na plućima i dišnim putevima.

'Nevjerojatno je kako nadležna tijela cijelo vrijeme tvrde da 'nema zagađenja zraka', dok podaci govore nešto sasvim drugačije. Time vlasti vrijeđaju intelekt građana koji još uvijek na svojoj koži osjećaju posljedice požara, poručila je Zelena akcija.

Ocijenila je da nisu poduzete sve potrebne mjere kako bi se takve situacije spriječile te je slučaj posljedica dugogodišnjeg nemara zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegove štetne politike gospodarenja otpadom.

'Umjesto da se poduzimaju mjere sanacije i postupnog zatvaranja Jakuševca, Grad Zagreb produžuje životni vijek ovog opasnog odlagališta otpada uz blagoslov Ministarstva', kazali su.

  • +41
Požar na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Most: Nikada se do kraja ne može utvrditi koje su toksične tvari nastale u požaru

Most nezavisnih lista požar je nazvao ekološkim incidentom i pozvao Grad da što prije krene u projekt održivog gospodarenja otpadom. 'Odgovornom politikom i prestankom pogodovanja pojedinim tvrtkama mogli bismo izbjeći ugroze i onečišćenje', poručili su.

'Zagrebački sustav gospodarenja otpadom je neuredan, nesamostalan i silno orijentiran na određene tvrtke - koncesionare, nezaobilazne i već dobro poznate partnere Grada. U tim okolnostima nema kružnog gospodarenja', upozorili su.

Ocijenili su kakao nije upitno je li štetnih emisija bilo nego je pitanje u kojoj mjeri i u kojem trajanju je došlo do zagađenja, 's tim da se nikad ne može do kraja utvrditi koje su sve toksične tvari nastale u požaru i oslobodile se', stoji u priopćenju.