KRALJ OTPADA

Zelena akcija traži da se Pripuzu oduzme dozvola za rad zbog tri požara u tri godine

02.05.2017 u 14:25

Bionic
Reading

Zelena akcija traži hitno sankcioniranje svih odgovornih i privremeno oduzimanje dozvole za rad CE-ZA-R-u! Zahtijevaju detaljnu istragu uzroka čestih nesreća u C.I.O.S.-u dok se jasno ne utvrde sigurnosne mjere, način provođenja te sustav nadzora kojima će se spriječiti buduća ugrožavanja zdravlja građana

Također podsjećaju da je sinoćnji požar već treći takav događaj u posljednje tri godine.

'Niski sigurnosni standardi u tvrtki CE-ZA-R, dijelu C.I.O.S. grupe, evidentno ugrožavaju sigurnost građana i građanki cijelog zapadnog dijela Zagreba, a možda i šire. Prvi veliki požar izbio je u travnju 2014. kada ga je gasilo 120 profesionalnih vatrogasaca, a na terenu je bilo 40-ak vatrogasnih vozila.

Drugi slučaj bio je u kolovozu 2015. kada je požar, srećom, bio nešto manjih razmjera. Nažalost, ovaj posljednji, treći požar, bio je najveći, a moralo ga je cijelu noć gasiti 135 vatrogasaca', napominju iz Zelene akcije.

Smatraju da je zabrinjavajuće da nadležne službe, svaki put kada dođe do požara u ovoj tvrtki Petra Pripuza, tvrde kako nije došlo do većeg narušavanja kvalitete zraka niti opasnosti za građane od plinova nastalih kao produkt sagorijevanja.

'Nužno je odmah postaviti više mjernih stanica u cijelom zapadnom dijelu grada te u realnom vremenu objavljivati podatke o koncentracijama štetnih tvari u zraku, zajedno s uputama kako građani trebaju postupati da se zaštite', zaključuju u Zelenoj akciju.