euroatlantska sigurnost

Zelenski pozvan na samit NATO-a u srpnju

04.04.2023 u 20:31

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvan na predstojeći samit Saveza koji će se u srpnju održati u Vilniusu, glavnom gradu Litve

“Veselimo se susretu sa Zelenskijem na našem samitu u srpnju u Vilniusu”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Stoltenberg je ponovio da NATO ostaje privržen svojoj politici otvorenih vrata i da je spreman pomagati Ukrajini koliko god bude trebalo.

“Saveznici su jasno rekli da ostajemo privrženi NATO-ovoj politici otvorenih vrata. Pozivamo Ukrajinu da nastavi s reformama, čak i u teškim vremenima. Razgovarali smo o važnosti protukorupcijskih mjera, vladavini prava i pravima manjina”, rekao je Stoltenberg.

“Snažna, neovisna Ukrajina od ključne je važnosti za stabilnost euroatlantskog prostora”, istaknuo je glavni tajnik.

  • +14
Rat u Ukrajini - ukrajinski vojnici u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Ministar Kuleba je izjavio da bi članstvo Ukrajine u NATO- bilo u najboljem interesu za euroatlantsku sigurnost.

“Nema boljeg rješenja za osiguranje euroatlantske sigurnosti u cjelini od mogućeg članstva Ukrajine u NATO-u", rekao je Kuleba u sjedištu NATO-a po dolasku na sastanak s ministrima vanjskih poslova država članica Saveza.