plenković u kijevu

Zelenski: Zahvalni smo Hrvatima što su primili naše izbjeglice

11.09.2024 u 20:40

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u srijedu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog obavijestio da je odaziv vođa zemalja jugoistočne Europe za samit podrške Ukrajini u listopadu u Dubrovniku "veoma snažan" te da su gotovo svi potvrdili svoj dolazak

"Odaziv vođa je veoma snažan. Gotovo svi su odgovorili. Jedno ili dvoje još nedostaju, no svi će biti tamo kako bi podijelili svoju ambiciju da vas podrže u vašim mirovnim naporima, ali i u kontekstu vaših europskih ambicija", poručio je Plenković ukrajinskom predsjedniku na sastanku u srijedu.

Plenković je ranije u srijedu stigao u nenajavljen posjet Ukrajini, gdje se sastao sa Zelenskim te kasnije na društvenoj platformi X najavio samit zemalja jugoistoka Europe u Dubrovniku u listopadu s ciljem podrške Ukrajini i njezinoj teritorijalnoj cjelovitosti.

"U listopadu 2024. održat ćemo samit zemalja jugoistoka Europe u Dubrovniku, s ciljem podrške #Ukraine i njezinoj teritorijalnoj cjelovitosti", napisao je na X-u Plenković.

Na sastanku je dodao da je Hrvatska snažno zagovarala otvaranje pristupnih pregovora između Europske unije i Ukrajine te ponudio pomoć na europskom putu Kijeva.

Ukrajina i Moldavija su u lipnju ove godine službeno započele pregovore o pristupanju s EU-om na dvije odvojene međuvladine konferencije o pristupanju.

"Vi imate snažne sposobnosti u institucionalnom smislu, no mi imamo stručnjake sa svježim znanjem i dobrom voljom da ga podjele s vašim kolegama ... Nema nikoga tko ima svježije znanje od nas, najnovije članice Unije", kazao je Plenković.

Zelenski je na početku sastanka hrvatskoj delegaciji predvođenoj Plenkovićem zahvalio na svoj podršci otkako je započeo rat ruskom invazijom na njegovu zemlju.

"Oduvijek smo računali na vašu podršku, uključujući u političkim pitanjima poput našeg puta prema Europskoj uniji i NATO savezu. Zahvalni smo vašem narodu što je primio naše izbjeglice", kazao je Zelenski hrvatskom premijeru.

Plenković je ukrajinskom predsjedniku predstavio najnoviji paket mjera za pomoć Ukrajini, kojim je ukupna vojna pomoć Hrvatske narasla na "više od 200 milijuna eura tijekom protekle dvije godine".

"Također, veoma sam sretan što vam Hrvatska pomaže u razminiranju. Bili smo domaćini najveće prve međunarodne konferencije o razminiranju, operacionaliziramo naša obećanja i u financijskom i u operativnom smislu tako što naša vodeća tvrtka za razminiranje otvara svoju podružnicu u Kijevu", što se odnosilo na tvrtku DOK-ING.

Plenković je naglasio da mu je također drago zbog dobre gospodarske razmjene između dviju zemalja koja "unatoč kontekstu iznosi između 700 i 780 milijuna eura".