HRVATSKA TVRTKA

DOK-ING donirao Ukrajini MV-4 robotski sustav za razminiranje

03.09.2024 u 07:48

Bionic
Reading

DOK-ING je postao prva privatna tvrtka koja je bez vanjskog financiranja donirala svoj napredni robotski sustav za razminiranje, MV-4, ukrajinskoj Posebnoj državnoj transportnoj službi (Ukrainian State Special Transport Service - SSTS) koja je pod nadležnošću Ministarstva obrane Ukrajine

Ta se gesta, navode iz tvrtke, odvila tijekom prestižnog GLOBSEC Foruma koji se ove godine održao u Pragu, a kako ističu, 'predstavlja simbol snažne predanosti DOK-ING-a prema Ukrajini'. Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a, svečano je prenio vlasništvo nad naprednim robotskim sustavom MV-4 predstavniku SSTS-a, brigadiru Serhiiju Bilevychu, zamjeniku voditelja Centra za obuku SSTS-a.

Svečanosti je prisustvovao i Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske. Primopredaja se odvila tijekom panela pod nazivom 'Razminiranje: nulta faza obnove Ukrajine', koji je moderirao Martin Sklenár, bivši ministar obrane Slovačke i predstavnik GLOBSEC-a. Donaciji su nazočili i Serhiy Boyev, zamjenik ministra za stratešku industriju Ukrajine te Ihor Bezkaravainyi, zamjenik ministra gospodarstva Ukrajine.

Vjekoslav Majetić izjavio je: 'Danas je meni u ime DOK-ING-a iznimna čast donirati jedan od naših MV-4 robotskih sustava ukrajinskoj državnoj specijalnoj transportnoj službi. Dok se Ukrajina suočava s najvećom svjetskom krizom s minama, nadamo se da će ovaj doprinos podržati njihove hrabre napore da zemlju učine sigurnom za građanstvo, igrajući ključnu ulogu u oporavku i ponovnoj izgradnji. Naša predanost Ukrajini nadilazi ovu donaciju te uskoro uspostavljamo podružnicu u Kijevu kako bismo pružili stalnu podršku, podijelili našu stručnost i ojačali veze između naših nacija.”

MORH je na svojim internetskim stranicama objavio: 'Ministar je također sudjelovao na prezentaciji u sklopu koje je hrvatska tvrtka DOK-ING donirala Ukrajini svoje napredno vozilo za razminiranje MV-4, koje je steklo međunarodno priznanje zbog svojih iznimnih performansi u uklanjanju mina i eksplozivnih naprava te je važan korak naprijed u hrvatskoj obrambenoj industriji. Ministar je istaknuo važnost inovacija i domaće proizvodnje u jačanju nacionalne sigurnosti.'