značajno priznanje

Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika dobio Končar-D&ST

01.07.2024 u 14:50

Bionic
Reading

Tvrtka Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) dobitnica je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2023. godini, Dok-Ing za srednje velikog izvoznika, a Porsche Digital Croatia je nagrađen u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika, objavljeno je u ponedjeljak na 19. konvenciji Hrvatskih izvoznika (HIZ)

Tvrtka Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) dobitnica je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2023. godini, Dok-Ing za srednje velikog izvoznika, a Porsche Digital Croatia je nagrađen u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika, objavljeno je u ponedjeljak na 19. konvenciji Hrvatskih izvoznika (HIZ).

U kategoriji najinovativnijeg izvoznika za 2023. nagrađen je Jadran Galenski Laboratorij (JGL).

Nagrade su dodijeljene i u više kategorija koje se odnose na izvoz na pojedina tržišta. Najbolji izvoznik u zemlju u koju je Hrvatska lani najviše izvozila - Italiju je Cromaris, nagrada za izvoz na tržište Slovenije pripala je tvrtki za proizvodnju staklene ambalaže Vetropack Straža. Za izvoz u Njemačku nagrađena je Haix Obuća.

Dodijeljena je i nagrada za najboljeg obrtnika-izvoznika, koja je pripala obrtu Metalac - Sever, vlasnika Stjepana Severa.

HIZ-ove nagrade Zlatni ključ dodijeljene su po 17. put.

Plenković: Izvoznici najviše pridonose ubrzanju gospodarstva

Premijer Andrej Plenković na dodjeli je rekao kako su izvoznici okosnica hrvatske ekonomije i hrvatskog gospodarstva te kako najviše pridonose ubrzanju gospodarskog rasta.

Na državi i Vladi, kako je rekao, je da nastavi stvarati dobar okvir i olakšavati im poslovanje.

"Radeći za svoje kompanije i sebe, pridonosite Hrvatskoj koja je danas puno snažnija nego što je bila, sposobnija nositi se s mnogim krizama i izazovima i direktno utjecati svojim položajem na brojne međunarodne procese", rekao je Plenković.

Predsjednik HIZ-a Davor Baković je kazao kako hrvatski izvoznici, koji čine 16 posto ukupnog broja poduzeća, zapošljavaju 50-ak posto ukupnog broja zaposlenih i ostvaruju gotovo 60 posto ukupne dobiti. Tih 16 posto odgovorno je za otprilike 66 posto investicija i 77 posto ulaganja u razvoj, rekao je.

Istaknuo je važnost ulaganja u inovacije i nove tehnologije, bez kojih se ne može konkurirati na stranim tržištima.

Primorac: Država prepoznaje važnost izvoznika

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac je u izjavi rekao kako država prepoznaje napore izvoznika i trudi se stvoriti povoljno ekonomsko okruženje, kako bi njihov posao bio što lakši. U tom smislu treba sagledavati strateške iskorake pristupanja eurozoni, šengenskom području i Europskom stabilizacijskom mehanizmu. Tim iskoracima, kao i stabilnim javnim financijama i ekonomskom politikom države, povećan je kreditni rejting, napomenuo je Primorac. "Države koje imaju stabilne javne financije i visok kreditni rejting, pa onda i niže troškove zaduživanja, pružaju jednu vrstu javnoga dobra poduzećima koja posluju u tim državama i povećavaju njihovu konkurentnost", izjavio je. Izdvojio je nastojanja za porezna i administrativna rasterećenja i ustvrdio da je hrvatski porezni sustav prilično konkurentan.

"Mi smo u smislu oporezivanja rada i dobiti jedna od konkurentnijih država", izjavio je Primorac. U smislu administrativnog rasterećenja rekao je kako će se prije svega raditi na daljnjoj digitalizaciji poreznih postupaka i omogućavati svima onima koji sudjeluju u poreznim postupcima jednostavnije poslovanje.

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar je izjavio kako treba jačati izvozne politike i izvoz općenito, posebice finalnih proizvoda.

Glavna makroekonomistica udruge Hrvatski izvoznici Marijana Ivanov je istaknula kako je izvoznicima važno da se izradi industrijska strategija koja bi bila vezana uz industrijsku strategiju EU-a.

Hrvatska tu ima prilike u segmentu vojne i obrambene industrije, kazala je te dodala kako trebamo ojačati kvalitetan izvoz s većom dodanom vrijednošću i većim stupnjem tehnološkog napretka.