nevjerojatna šansa

Želite živjeti u Toskani? Italija će vam za to dati 30.000 eura, ali pod jednim uvjetom

03.07.2024 u 10:24

Bionic
Reading

Jeste li ikad zamišljali da živite u Toskani, prekrasnoj talijanskoj regiji poznatoj po dobrom vinu, srednjovjekovnoj arhitekturi i maslinicima? Ako jeste, vaš san bi mogao postati stvarnost, a još ćete za to biti i plaćeni

Toskanski dužnosnici u lipnju su pokrenuli program Residenzialità in Montagna 2024, kojim žele revitalizirati planinske (i ruralne) dijelove Italije. Za provedbu programa predviđen je fond od 2,8 milijuna eura, a iz njega će se pojedincima koji se odluče živjeti u Toskani isplaćivati grantovi u iznosu od 10.000 do 30.000 eura, čime biste mogli pokriti dio troškova kupovine ili renovacije kuće.

'Svrha programa je potaknuti ponovno naseljavanje i socio-ekonomsku revitalizaciju planinskih područja, njihovom demarginalizacijom', navodi se na web-stranici programa.

Tko sve može sudjelovati?

Grantovima će se pokriti polovica troškova renoviranja kuće u jednom od 76 toskanskih mjesta s manje od 5000 stanovnika – između ostalog San Casciano dei Bagni (poznat po svojim termalnim bazenima), Caprese Michelangelo, rodno mjesto renesansnog umjetnika te otok Capraia, u srcu toskanskog arhipelaga, piše Business Insider.

Program je namijenjen državljanima Italije ili neke druge zemlje EU-a, ali i državljanima izvan EU-a, no pod uvjetom da će u tom talijanskom mjestu prijaviti prebivalište na najmanje od deset godina. Kandidati koji ispunjavaju uvjete, moraju se obvezati da im njihova imovina u Toskani bude primarna rezidencija.

Prijaviti se možete zaključno do 27. srpnja 2024. Više informacija možete potražiti na službenim stranicama regije Toskana, gdje možete pronaći i nužne formulare za prijavu.

Kućom za euro do demografske revitalizacije

Italija već godinama eksperimentira s raznim shemama kako bi privukla nove stanovnike u svoje ruralne regije.

Prema pisanju The New York Timesa, ta zemlja je 2016. objavila studiju koja pokazuje da je gotovo 2500 gradova imalo toliko negativan demografski trend, da ne bi preživjeli više od 25 godina.

Toskana Izvor: Profimedia / Autor: Charles Bowman / robertharding / Profimedia

Prošle godine CNN je pisao i o 6000 pustih sela, koja su ostala napuštena zbog migracija i prirodnih katastrofa.

Koncept koji sad promovira Toskana korišten je već i u drugim dijelovima Italije, uključujući Sardiniju (koja je nudila 15.000 dolara), Kalabriju (oko 33.000 dolara) i selo Santo Stefano di Sessanio (do 52.500 dolara).

S druge strane, Sicilija je pak nudila kuće za prodaju po cijeni od jednog eura, koje je onda pod određenim uvjetima (i rokovima) trebalo renovirati.

I talijanska regija Kalabrija je 2020. na prodaju stavila 12 kuća po cijeni od jednog eura. A gradić Cammarata u središnjoj Siciliji je 2019. besplatno davao kuće svima onima koji su tamo htjeli živjeti.