primorane redukcije

Žive na rijeci, no naselja kod Otočca po noći bez vode: 'Život nam je katastrofa!'

19.08.2024 u 19:58

Bionic
Reading

Zbog starih cijeli koje ne mogu podnijeti povećanu potrošnju vode, dio naselja kod Otočca već tjedan dana nema vodu po noći. Stanovnici su, očekivano, nezadovoljni zbog takve odluke

Još prije tjedan dana otočki Komunalac obavijestio je da se uvodi privremena obustava isporuke pitke vode u noćnim satima od 22 do 6 sati za naselja Kompolje, Hrvatsko Polje, dio Brloga te dio Brloške Dubrave. Stanovnike tih naselja te naselja Švica, Ponori, Lipovlja, Crnog Jezera i Kutereva zamolili su i za racionalnu potrošnju pitke vode tj. da ne koriste pitku vodu za zalijevanje zelenih površina, pranje automobila, punjenja bazena i bunara jer su moguće privremene obustave i u tim naseljima tijekom dana.

Kako su pojasnili iz Komunalca, privremena obustava isporuke pitke vode nije zbog nedostatka vodnog resursa već zbog kapaciteta transportnih cjevovoda i vodosprema na tom području koje imaju svoj maksimalni protok i kapacitet koji trenutno ne zadovoljava ekstremnu potrošnju te korisnike navedenih područja.

Očekivano, stanovnici nisu zadovoljni, pogotovo kada se zna da je Otočac grad na rijeci Gackoj. U Brloškoj Dubravi obitelj Jurković s malom djecom već danima živi uz kanistre.

'Život bez vode je katastrofa. Ne možemo okupati djecu, ne možemo se napiti vode iz slavine, za potrebe kupanja moramo ići kod bake ili grijemo vodu u loncu da bi djecu polili i okupali', rekla je Gabrijela Jurković za Novu TV.

Kako to da grad koji je na izvoru pitke vode ima problem s vodom? Gradonačelnik Otočca Goran Bukovac za sve krivi dotrajalu mrežu. Ove godine kaže potpisan je ugovor za rekonstrukciju, nada se da sljedeće ljeto neće biti problema. 

'Pozivam na strpljenje i razumijevanje. Jednostavno ne stižemo izaći na sve popravke i kvarove zbog dotrajale i stare mreže', rekao je.

Samo prošle godine sanirali su tisuću kvarova. Voda se na određenim dijelovima gubi pa primjerice nema dovoljno za Ivicu koji se mora tuširati kod brata: 'Brat mi je tu i mama pet kilometara, ali jedan dan nisu bili kod kuće - što mislite gdje sam se kupao? Pa u Gackoj.'