Palačinke i mousse au chocolat, a sve s napitkom od zobi. Nakon jučerašnje juhice i kroketa, dva deserta za najslađi i superzdravi početak vikenda
Korisne informacije o zobi preuzete su iz materijala za novinare:
Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, koji zajedno s drugim mineralima (P, Fe, K, Mg, Zn) pridonosi zdravlju zubi i kostiju.
Zob sadrži najviše masnih kiselina (oleinsku i linolensku) koje su raspoređene u izvrsnom omjeru. Bogata je vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi
i poboljšanje probave.
Ugljikohidrati u zobi se sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi pa ne dolazi do napada gladi.
Zbog svega toga zob, u kombinaciji s voćem i orašastim plodovima predstavlja idealan doručak, naročito ako se uzima u obliku zobenih pahuljica.
Moj dodatak: ili idealan desert!
Recepte s Oatlijem osmislio je Tvrtko Šakota, Chef restorana Nova
Palačinke s Oatly zobenim napitkom
200 grama prosijanog brašna 850
25 grama prosijanog slanutkovog brašna
Prstohvat organskog praška za pecivo
3 dcl zobenog napitka
Prstohvat kurkume
Prstohvat soli
30 grama otopljenog organskog margarina
Pomiješati brašna, prašak za pecivo, kurkumu i sol. Polako ulijevati zobeno mlijeko
i miješati s pjenjačom, a zatim dodati margarin. Smjesa treba biti dosta rijetka. Ostaviti da odstoji u frižideru barem pola sata i peći na zagrijanoj tavi koja se samo malo premaže uljem. Puniti s nadjevom po želji.
Mousse od čokolade i indijskog oraščića
Lagano, kremasto, pjenasto i zdravoo!!!
3 dcl zobenog napitka
7 grama agar agara u prahu
50 grama indijskog oraščića
150 grama organske čokolade, 55-72 posto kakaa
2 dcl zobenog vrhnja
1 dcl agava sirupa
Kuhati zobeni napitak pomiješan s agar agarom 1 minutu. Rastopiti čokoladu i dodati je, zajedno sa svim ostalim sastojcima u blender i miksati nekoliko minuta
na najvišoj brzini. Izliti u željeni kalup, ohladiti.
Keep it Loose ;)