kad se ispune uvjeti

Župan Jelić: Proglasit ćemo prirodnu nepogodu zbog požara kod Skradina

02.08.2024 u 17:10

Bionic
Reading

Šibensko-kninski župan Marko Jelić kazao je da će županija, na inicijativu Grada Skradina, proglasiti prirodnu nepogodu, onog trenutka kad se ispune svi uvjeti

"U idućem rebalansu, kad vidimo koliko je financijskih sredstava, sigurno ćemo osigurati jedan dio da ljudima pomognemo u obnovi, prije svega nasada", najavio je. Naglasio je da u ovom trenutku, iz onoga što ih je izvijestio vatrogasni zapovjednik, nema oštećenja stambenih objekata, ali ima dosta oštećenja poljoprivrednih površina i šumskih područja.

"Veliki dio ovog prostora je ili pod zaštitom, najstrožom zaštitom u nacionalnom parku, to je negdje oko jedne četvrtine izgorenog područja i ostali dio je mahom u Naturi 2000, što je također pod posebnom skrbi županije i županijskih institucija. Tako da ćemo naći financijska sredstva", naglasio je Jelić.

  • +20
Izgorene šume i maslinici u skradinskom zaleđu Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

Gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković i gradonačelnik Šibenika Željko Burić poručili su nakon sastanka da se treba baviti uzrocima, detektirati zašto se požari događaju i pokušati naći metode i načine kako požare prevenirati, odnosno smanjiti mogućnosti da se oni događaju i kako na uspješan način sanirati opožarena područja u suradnji svih razina vlasti i multisektorskoj.

"Jučer smo na prijedlog stožera civilne zaštite proglasili veliku nesreću, čime smo stvorili postavke da se proglasi i stanje elementarne nepogode te da se pokrenu procedure da svi oni koji su oštećeni u požaru dobiju naknadu, naravno samo oni koji su u sustavu OPG-a", rekao je Brajković.