'SIMBOL HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA'

Županije, Pula, Istra i Hrvatska liječnička komora obnavljaju vukovarski vodotoranj

24.05.2016 u 22:59

Bionic
Reading

Članovi Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na sastanku održanom u Zadru, odlučili su da će Zajednica donacijom od 200.000 kuna poduprijeti obnovu vodotornja u Vukovaru, priopćila je Vukovarsko-srijemska županija.

Članovi Hrvatske zajednice županije prepoznali su, kako navode, važnost ovog simbola zajedništva. 'Važno je da se gradovi, općine, županije, a samim time i Hrvatska zajednica županija, kao i cijela Hrvatska, uključe u obnovu ovog simbola snage, otpora i borbe za bolju budućnost', ističu članovi.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk je ocijenio kako ovo nije samo akcija doniranja u obnovu spomenika gradu Vukovaru, nego je riječ o akciji obnove zajedništva među hrvatskim građanima.

'Osjetno je ujedinjenje građana Hrvatske ali i dijaspore kroz ovu akciju obnove vodotornja', rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozdravivši odluku Hrvatske zajednice županija da se uključi u akciju obnove.

Do sada su se u projekt uključili brojni građani, ustanove, udruge, škole diljem Hrvatske, ali i gradovi, općine i županije (Međimurska, Zadarska, Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska županija.

Iznos potreban za prenamjenu i obnovu vodotornja procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna. Građani koji se žele uključiti u obnovu vodotornja, sredstva mogu donirati na račun: IBAN HR6525000091501143536, MODEL HR24, POZIV NA BROJ 7765-OIB UPLATITELJA, OPIS: PROJEKT VODOTORANJ, Uplate iz inozemstva vrše se na navedeni IBAN uz SWIFT CODE/ BIC Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb: HAABHR22

Vodotoranj u Vukovaru u Domovinskom ratu bio je pogođen s više od 600 projektila, ali nije srušen. Postao je simbol Vukovara, ali i svih onih koji su sudjelovali ili proživjeli obranu u Domovinskom ratu. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava početkom ove godine pokrenuo je akciju 'Vukovarski vodotoranj – Simbol hrvatskog zajedništva' koju je svojim pokroviteljstvom prihvatila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Pula i Istra sudjelovat će u projektu vukovarskog vodotornja

Pula i cijela Istra spremne su sudjelovati u projektu rekonstrukcije i obnove vukovarskog vodotornja, istaknuli su u utorak župan Valter Flego i gradonačelnik Boris Miletić na sastanku s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom, koji je u Puli predstavio taj projekt.

Penava je na sastanku održanom u Komunalnoj palači rekao kako je namjera da suradnju sa svim županijama, koje su sudjelovale u obnovi Vukovara, nastave i kad se radi o projektu vodotornja.

Pulski gradonačelnik i istarski župan iskazali su punu spremnost za sudjelovanje u tom, kako su rekli, za cijelu Hrvatsku značajnom projektu.

'Mi volimo reći da Istra spaja ljude te je, stoga, logičan slijed da se svi zajedno priključimo akciji prikupljanja sredstava za Vukovarski vodotoranj, koji je simbol zajedništva', naglasio je gradonačelnik Pule.

Župan Flego je rekao kako planira okupiti sve istarske gradove i općine koje žele pomoći i biti djelom te akcije. Podsjetio je i da je Istarska županija u Vukovaru obnovila osnovnu školu Antuna Bauera te Istarsku ulicu u vukovarskoj četvrti Mitnici.

Projektom rekonstrukcije prepoznatljivog vukovarskog vodotornja, teško oštećenog u agresiji na Hrvatsku, predviđeno je da se očuva kakav jest, kao simbol otpora i zajedništva u Domovinskom ratu, te učini dostupnim svim posjetiteljima.

'Ideja je da se napravi memorijalni centar s vidikovcem i panoramskim dizalom te ostalim popratnim sadržajima unutar objekta i oko njega. Za obnovu i rekonstrukciju cijelog objekta do sada je putem donacija sakupljeno preko tri milijuna kuna', od potrebnih više od dvadeset milijuna, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Donacija Liječničke komore za vukovarski Vodotoranj

Hrvatska liječnička komora (HLK) darovala je u utorak 50 tisuća kuna Gradu Vukovaru za obnovu vukovarskog Vodotornja, teško oštećenog u velikosrpskoj agresiji 1991., a donaciju je gradonačelniku Ivanu Penavi uručio predsjednik HLK-a Trpimir Goluža

Zadaća HLK-a je zaštita hrvatskih liječnika, ali je Komora ujedno i zagovaratelj nacionalnih interesa. U tom smislu, rekao je dr. Goluža, Vukovar je prepoznat kao hrvatska svetinja, a vodotoranj kao simbol hrvatskog zajedništva, ustrajnosti, žrtve i na kocu pobjede.

'HLK se zalaže i zalagat će se za uvažvanje neupitnih društvenih vrijednosti: znanja, odgornosti, rada i poštenja pri čemu promoviramo i promovirat ćemo hrvatske nacionalne interese', rekao je Goluža prilikom uručenja donacije.

Najavio je da će HLK u studenome ove godine, prilikom obilježavanja 25 godina stradanja Vukovara, u tom gradu održati niz aktivnosti kojima će odati priznaje ljudima i dgoađajima koji su dali doprinos obrani Hrvatske.

Zahvalivši se na donaciji vukovarski gradonačelnik Penava je rekao kako mu je drago što su se i liječnici, kao visokoobrazovani i cijenjeni segment hrvatskog društva, uključiti u obnovu Vodotornja.

Prema projektu, cijena sanacije i uređenja Vodotornja stoji između 21 i 22 milijuna kuna, a konačan iznos znat će se po okončanju postupka javne nabave. Dosad je na račun za tu namjenu uplaćeno više od tri milijuna kuna, a brojne uplate još se očekuju.

Radovi na obnovi vukovarskog Vodotornja trebali bi početi za oko tri mjeseca.