suradnja divova

BMW i Pirelli razvili inovativne zimske gume: Optimalne performanse i sigurnost, ali i 50 km veći domet

10.06.2024 u 17:20

Bionic
Reading

Ove posebne gume će biti dostupne za BMW serije 7 počevši od kolovoza 2024. Cilj je uvesti ovu novu tehnologiju na druge buduće modele BMW-a, počevši od sljedećeg s novim BMW-om X3 u drugoj polovici 2024.

BMW Grupa i Pirelli surađivali su na predstavljanju novih 20-colnih guma P Zero Winter 2 za BMW serije 7 koje su usredotočene na mogućnosti dometa, zahvaljujući europskoj oznaci 'A klase' za otpor kotrljanja. Ovaj zajednički napor postavlja nove standarde posebno za gume za potpuno električna vozila, nudeći vozačima iznimno iskustvo vožnje s produženim dometom, beskompromisnom udobnošću i izvanrednim performansama u zimskim uvjetima na različitim podlogama.

Sve gume u BMW-u razvijene su posebno za BMW modele u skladu s najvišim standardima kvalitete i tehnologije i stoga dobivaju specifičnu BMW oznaku Star-Mark kao 'pečat odobrenja'.

Ovo osigurava da gume na BMW modelima ispunjavaju stroge zahtjeve koje je postavio BMW, jamčeći optimalne performanse i sigurnost. To je u skladu s Pirellijevom strategijom Perfect Fit, koja ima za cilj razviti specifične gume za automobile kojima će biti opremljeni.

Pirelli P Zero Winter 2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Pirelli

U usporedbi s ljetnim gumama, zimske gume utječu na domet automobila zbog većeg otpora kotrljanja zbog svojih smjesa i dezena gaznog sloja dizajniranog za prianjanje na snježnom i mokrom hladnom asfaltu. Otpor kotrljanja gume opisuje silu potrebnu za kotrljanje, izravno utječući na domet vozila.

Nove 20-colne gume u suradnji s Pirellijem nadoknađuju ove nedostatke što rezultira produženim dosegom do 50 km za potpuno električni BMW i7 u usporedbi sa standardnom zimskom gumom. Tehnološki napredak u gumi Pirelli P Zero Winter 2 može se pripisati značajnim otkrićima, posebno u područjima šare i smjese gaznog sloja.

'Ova suradnja između BMW-a i Pirellija predstavlja značajnu prekretnicu u tehnologiji guma u pogledu mogućnosti dometa za zimske gume', rekao je dr. Mihiar Ayoubi, viši potpredsjednik razvoja užitka u vožnji u BMW grupi.

  • +2
BMW i Pirelli P Zero Winter 2 Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW/Pirelli

Najnovija suradnja BMW Grupe i Pirellija usklađena je s njihovim ciljevima održivosti korištenjem obnovljivih materijala gdje god je tehnički prikladno i smanjenjem CO2 otiska njihovih pogona. Ovo partnerstvo predstavlja zajedničku viziju BMW-a i Pirellija za ekološki osviještenu mobilnost i njihovu predanost daljnjem pomicanju granica tehnologije guma. Guma će biti dostupna za BMW serije 7 počevši od kolovoza 2024. Cilj je uvesti ovu novu tehnologiju na druge buduće modele BMW-a, počevši od sljedećeg s novim BMW-om X3 u drugoj polovici 2024.