PREMIJERA

BMW predstavio novi X3: Novi dizajnerski jezik, tehnologija i performanse podigli ovaj SAV na višu razinu

19.06.2024 u 12:37

Bionic
Reading

Paleta pogonskih sklopova ne uključuje samo visoko učinkovite benzinske i dizelske motore, već i najnoviju generaciju plug-in hibridnog sustava s modelom BMW X3 30e xDrive ukupne snage sustava od 299 KS (220 kW). BMW X3 M50 xDrive M Performance povećane snage od 398 KS (293 kW) je vrlo uvjerljiv

BMW je predstavio četvrtu generaciju (G45) svog SAV-a (Sports Activity Vehicle) srednje veličine - BMW X3. Uz veću sportsku privlačnost, vizualni dojam i svestranost više nego ikada, X3 je svestrani automobil za svakodnevnu upotrebu, aktivnosti u slobodno vrijeme i putovanja. Novi dizajnerski jezik daje novom X3 znatno poboljšanu vanjsku prisutnost i dinamičnu gracioznost.

Visokokvalitetni materijali, daleko izdašnija standardna specifikacija, napredna digitalizacija i novi BMW iDrive s QuickSelectom koji se temelji na BMW operativnom sustavu 9 postavljaju ton vrhunskom ambijentu unutar progresivno dizajnirane kabine. Užitak u vožnji, sigurnost i udobnost na velikim udaljenostima u novom BMW-u X3 također imaju koristi od izuzetno precizne ugađanja cjelokupne postavke vozila i širokog izbora poluautomatiziranih sustava za vožnju i parkiranje.

BMW X3 30e xDrive Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Novi BMW X3 najavljuje velika poboljšanja u učinkovitosti i dinamičkim performansama sa svojom širokom linijom modela. Portfelj pogonskih sklopova ne uključuje samo visoko učinkovite benzinske i dizelske motore, već i najnoviju generaciju plug-in hibridnog sustava koji omogućuje novi BMW X3 30e xDrive (potrošnja, ponderirana i kombinirana: 24,0 – 22,3 kWh/100 km i 1,1 – 0,9 l/100 km; emisije CO2, ponderirane i kombinirane: 26 – 21 g/km u ciklusu WLTP; potrošnja goriva s praznom baterijom: 7,9 – 7,2 l/100 km u ciklusu CO2 za postizanje električnog dometa od 81 – 90 km u WLTP ciklusu.

S povećanjem pogonske snage na 293 kW/398 KS i dinamičkim performansama koje zasjenjuju svoje konkurente, novi model BMW X3 M50 xDrive M Performance (potrošnja goriva, kombinirano: 8,3 – 7,7 l/ 100 km; emisije CO2, kombinirano: 189 – 175 g/km u WLTP ciklusu) je vrlo uvjerljiv.

Aura modernosti novog izdanja i poboljšane supstance proizvoda pružaju idealnu osnovu za dodavanje još jednog poglavlja u priču o uspjehu BMW-a X3 – onu koja je započela prije 20 godina. Od prvog uspostavljanja segmenta SAV u premium klasi srednje veličine, bio je ključan u stalnom rastu popularnosti modela BMW X postavši najprodavaniji model marke u 2023.

Novi BMW X3 proizvodit će se u BMW-ovoj tvornici u Spartanburgu (SAD) i tvornici Rosslyn (Južna Afrika) koje koriste proizvodni proces usmjeren na očuvanje resursa i cirkularnost. Njegovo lansiranje na tržište započet će u Europi i SAD-u u četvrtom tromjesečju 2024., a na brojnim drugim tržištima od siječnja 2025. Cijene zasad nisu objavljene, niti točan datum dolaska na hrvatsko tržište.

Novi dizajnerski jezik

Novi dizajnerski jezik za vanjski izgled pomaže četvrtoj generaciji BMW-a X3 dati gotovo monolitan ukupni izgled s prepoznatljivim proporcijama modela BMW X. Površine izdašnih proporcija kombiniraju se sa samo nekoliko oštro definiranih linija kako bi proizvele jasno strukturiranu vanjštinu koja je svedena na najvažnije. Novi BMW X3 duži je za 34 mm od svog prethodnika s 4755 mm, dok je širina povećana za 29 mm na 1920 mm. Zajedno s padom visine vozila od 25 mm na 1660 mm i širim tragovima, ovo daje vrlo snažan i sportski izgled.

Velika BMW 'bubreg' rešetka na uspravnom prednjem kraju novog BMW-a X3 daje dojam sigurne prisutnosti. Nova struktura za unutrašnjost rešetke, koja se sastoji od vertikalno i dijagonalno raspoređenih šipki, dodaje svježi dodir. Opcijsko konturno osvjetljenje BMW Iconic Glow oblikuje kontinuiranu liniju oko svakog elementa rešetke. Svjetla za dnevnu vožnju, bočna svjetla i pokazivače smjera u LED prednjim svjetlima sada proizvode izvori svjetla u obliku slova L koji se preklapaju. Prilagodljiva LED prednja svjetla s nezasljepljujućim matričnim dugim svjetlima, funkcijama urbanog svjetla i svjetla za zavoje, plus detalji u plavom dizajnu dostupni su kao opcija, kao i svjetla M Shadowline.

Odvažni bočni pragovi i krovna linija koja se proteže duboko u stražnji kraj prepoznatljive su značajke sportske siluete novog modela. Istaknuto prošireni lukovi kotača stvaraju dojam značajne širine straga. Ujednačeno stražnje staklo obrubljeno je dugim krovnim spojlerom i bočnim usmjerivačima zraka koji se nalaze uz njega. Sve varijante modela osim BMW-a X3 M50 xDrive dolaze s završecima ispušnog sustava integriranim izvan vidokruga u stražnju prečku. Svježa interpretacija karakteristične grafike u obliku slova T i zasićene vodoravne trake s integriranim pokazivačima smjera pomažu stražnjim svjetlima dati vrlo moderan izgled.

Postoji izbor između jedne obične i osam metalik nijansi za vanjsku boju novog BMW-a X3, uključujući novu metalik završnicu Dune Grey sivu. Modeli proizvedeni u tvornici BMW Group Spartanburg dodatno će biti dostupni s BMW Individual završnim bojama, uključujući dvije mat svjetlucave Frozen opcije, kao i preko 15 BMW Individual posebnih završnih boja.

Novi BMW X3 standardno je opremljen kotačima od lake legure veličine 18 cola (BMW X3 30e xDrive: 19 cola), s izborom 20- i 21-colnih stavki koje su također dostupne kao tvornički ugrađene opcije. Dodatni M Sport paket stvara iznimno dinamičan izgled sa značajkama kao što su 19-colni M kotači od lake legure i prilagođeni dizajn za optimizaciju protoka zraka i aerodinamičku ravnotežu. M Sport paket Pro nadovezuje se na ovaj sadržaj dodavanjem, između ostalog, Iconic Glow konturnog osvjetljenja i M Sport kočnica s crveno obojenim čeljustima.

Unutrašnjost

Kabina novog BMW-a X3 spaja robusnu SAV funkcionalnost s velikom prostranošću i vrhunskim ambijentom punim individualnog stila. BMW zakrivljeni zaslon, BMW Interaction Bar, upravljači s ravnim rubom na dnu i ručica mjenjača novog izgleda ključni su elementi modernog pogleda kokpita na karakteristični BMW dizajn usmjeren na vozača. Ostale karakteristike specifične za model uključuju svjetlosne elemente u kontrastnoj boji na središnjoj konzoli i oblogama vrata. Ova nova značajka dizajna nalazi se prema prednjem dijelu vozačevih i suvozačevih vrata, gdje čini obrub oko funkcijskih tipki, kontrolera ventilacije, ventilacijskih otvora i robusnih otvarača vrata koji se obično nalaze na BMW X modelima.

Individualni ambijent interijera ide ruku pod ruku s velikodušnom količinom prostora i modernom svestranošću. Prtljažni prostor se može povećati sa 570 na najviše 1700 litara (BMW X3 30e xDrive: 460 – 1600 l). Kuka za prikolicu koja se električno izvlači i ponovno uvlači može se specificirati kao opcija. Najveća dopuštena nosivost prikolice je 2500 kg, ovisno o varijanti modela.

Novi BMW X3 standardno je opremljen novodizajniranim električnim podesivim i grijanim sportskim sjedalima presvučenim Econeerom, s površinama i jastucima izrađenim od sekundarnog materijala. Veganza i BMW Individual Merino kožne presvlake dostupne su kao opcija. Svoj debi za BMW model predstavlja opcijska luksuzna ploča s instrumentima izrađena od recikliranog poliestera s pletenom teksturom visoke klase.

Plug-in hibrid sa znatno većim električnim dometom

Pogonski sustav u BMW X3 30e xDrive plug-in hibridu sastoji se od 2,0-litrenog četverocilindričnog benzinskog motora u kombinaciji s električnim motorom integriranim u osam-stupanjski Steptronic mjenjač. Oni udružuju snage kako bi generirali izlaznu snagu sustava do 299 KS (220 kW).

Uz pomoć najnovije generacije BMW eDrive tehnologije i adaptivne rekuperacije, novi BMW X3 30e xDrive postiže električni domet od 81 – 90 km (WLTP), što je znatno duže nego što je mogao ponuditi njegov prethodnik. Njegova kombinirana jedinica za punjenje standardno omogućuje AC punjenje od 11 kW. Plug-in hibridni model također dolazi pripremljen za pametno punjenje s opcijom Connected Home Charging.

BMW X3 M50 xDrive izvanrednih performansi

Vrhunski model, novi BMW X3 M50 xDrive, ima najsnažniji redni benzinski motor sa šest cilindara dosad ugrađen u model M Performance. 3,0-litreni M TwinPower Turbo agregat povezan je s 48V blagom hibridnom tehnologijom. Njegova maksimalna snaga od 398 KS (293 kW) usmjerava se na cestu putem Steptronic Sport mjenjača s osam stupnjeva prijenosa i BMW xDrive inteligentnog pogona na sve kotače. BMW X3 M50 xDrive ubrzava do 100 km/h iz stanja mirovanja za 4,6 s.

Ovaj nevjerojatno snažan pogonski sklop kombinira se s prilagođenom tehnologijom šasije kako bi pružio uvjerljivu mješavinu agilnosti, dinamičnosti i preciznosti upravljanja. M Sport ovjes s varijabilnim sportskim upravljanjem, M Sport kočnice, 20-colni M kotači od lake legure i M Sport diferencijal integriran u stražnju osovinu dolaze kao standard.

BMW X3 M50 xDrive Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Tu je i opcija adaptivnog M ovjesa s elektronički kontroliranim amortizerima. M-specifične značajke dizajna, M bubreg rešetka s vodoravnim šipkama i konturnim osvjetljenjem BMW Iconic Glow, te kvartet završetaka ispušnih cijevi, sve to služi za naglašavanje statusa BMW M modela kao najsnažnije verzije novog BMW-a X3.

Sustavna elektrifikacija za benzinske i dizel motore, osam-stupanjski Steptronic mjenjač i BMW xDrive pogon na sve kotače kao standard.

48V blaga hibridna tehnologija također daje svim ostalim varijantama novog BMW-a X3 poboljšanu učinkovitost i brzu isporuku snage. Omogućuje 2,0-litrenoj četverocilindričnoj benzinskoj jedinici u novom BMW-u X3 20 xDrive (potrošnja goriva, kombinirana: 7,6 – 6,9 l/100 km; emisije CO2, kombinirana: 172 – 156 g/km u WLTP ciklusu) da generira maksimum snage od 208 KS (153 kW).

To znači vrijeme ubrzanja od 0 do 100 km/h od 7,8 s. Četverocilindrični dizelski motor, također s obujmom od 2,0 litre, ispod poklopca motora novog BMW-a X3 20d xDrive (potrošnja goriva, kombinirana: 6,5 – 5,8 l/100 km; emisije CO2, kombinirana: 171 – 153 g/km u WLTP ciklusu) daje najveću snagu od 197 KS (145 kW). Dizelski model ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,7 s. Redni dizelski motor sa šest cilindara bit će dodan u liniju za novi BMW X3 u ljeto 2025.

Sve pogonske jedinice povezane su s osmerostupanjskim Steptronic mjenjačem uključujući standardne poluge za mjenjač na upravljaču. Tu je i funkcija Sport Boost za iznimno brze skokove brzine u modelima s M Sport paketom i u novom BMW-u X3 M50 xDrive. Sve varijante modela također imaju koristi od potpuno varijabilne raspodjele pogonske snage putem BMW xDrive inteligentnog sustava pogona na sve kotače kao standardne opreme.

Agilnost i udobna vožnja

Sve varijante modela novog BMW-a X3 mogu se pohvaliti voznim svojstvima nudeći jasno vidljivo povećanje agilnosti, stabilnosti u zavojima i udobnosti na velikim udaljenostima u odnosu na prethodni model. Karoserija manje težine, ali povećane krutosti i širi stražnji trag igraju važnu ulogu ovdje, kao i visokokvalitetne komponente šasije i kontrolni sustavi podešeni za ovaj specifični model. Izmjene kinematičkih i elastokinematičkih svojstava prednje osovine s dvostrukim zglobovima i stražnje osovine s pet karika povećale su preciznost pri skretanju u zavoje, dok je 19-postotno povećanje pomaka kotača upravljačke osovine blagodat za stabilnost u vožnji pravocrtno. Ograničenje proklizavanja kotača u blizini aktuatora i integrirani sustav kočenja također čine dio standardnog paketa tehnologije šasije.

BMW X3 M50 xDrive - u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Oni koji traže još dinamičniju snagu mogu odabrati opcijski M Sport ovjes uključujući sportsko upravljanje i M Sport kočnice (oboje standardno za novi BMW X3 M50 xDrive). Prilagodljivi ovjes – koji se također nalazi na popisu opcija – izoštrava agilnost novog BMW-a X3 u isto vrijeme i povećava udobnost vožnje.

  • +95
BMW X3 - četvrta generacija (G45) Izvor: Promo fotografije / Autor: Daniel Kraus

Driving Assistant i Parking Assistant kao standard

Novi BMW X3 nudi daleko širi raspon standardnih i opcijskih sustava za poluautomatiziranu vožnju i parkiranje. Standardno je opremljen upozorenjem na čeoni sudar, upozorenjem o napuštanju trake i informacijama o ograničenju brzine, zajedno s pomoćnikom za vožnju uključujući upozorenje za promjenu voznog traka i ručnu pomoć za ograničenje brzine. Parking Assistant (također standard) uključuje značajke kao što su Reversing Assistant i Reversing Assist Kamera.

Među vrhuncima na popisu opcijskih sustava su pomoćnik za upravljanje i kontrolu voznog traka, kao i automatska pomoć za ograničenje brzine i kontrola brzine na ruti kada se koristi aktivni tempomat s funkcijom Stop&Go. Dodatni Parking Assistant Professional omogućuje upravljanje parkiranjem i općim manevrima izvan automobila pomoću pametnog telefona.

Velikodušnija standardna specifikacija

Osim dodatnih sustava pomoći, daleko izdašnija standardna specifikacija u usporedbi s odlazećim modelom nudi mnoštvo drugih značajki koje pomažu povećati udobnost i užitak u vožnji u novom BMW-u X3. To uključuje trozonsku automatsku klimu, akustična stakla, Comfort Access, automatsko upravljanje stražnjim vratima, električni sklopivi mehanizam za vanjska ogledala, alarmni sustav i BMW Live Cockpit Plus zajedno s navigacijskim sustavom BMW Maps u oblaku. Novi BMW X3 također dolazi kao standard s ambijentalnim osvjetljenjem s animacijom dobrodošlice i zbogom, ladicom koja uključuje funkciju bežičnog punjenja za kompatibilne pametne telefone, Bluetooth sučelje, četiri USB-C priključka, 12V utičnicu za napajanje na središnjoj konzoli i još jednu u prtljažni prostor.

Opcijski BMW Live Cockpit Professional dodaje ne samo BMW Head-Up zaslon, već i funkciju Augmented View na kontrolnom zaslonu. Uz to, dostupni su novi paketi opreme za ciljanu prilagodbu automobila. Premium paket uključuje lumbalnu potporu, Harman Kardon surround zvučni sustav, Travel & Comfort System i prilagodljiva LED prednja svjetla. Paket Comfort dodaje zavjese za sunce za stražnje bočne prozore, aktivnu ventilaciju sjedala sprijeda i grijanje sjedala straga. Na popisu opcija također se može naći fiksni panoramski stakleni krov s velikom prozirnom površinom bez ikakvih poprečnih nosača koji bi je razbili, grijanje upravljača, staklo za zaštitu od sunca straga i funkcija predgrijanja. Novi BMW X3 30e xDrive također dolazi s BMW IconicSounds Electric za posebne zvučne efekte.

BMW operativni sustav 9, BMW iDrive s QuickSelectom i BMW Digital Premium

Novi BMW X3 dolazi s najnovijom verzijom BMW iDrive s QuickSelectom za intuitivnu i jednostavnu kontrolu. Njegov novi početni zaslon prikazuje okomito raspoređene ikone funkcija na istoj razini. Značajka QuickSelect omogućuje izravno aktiviranje funkcija bez potrebe za ulaskom u podizbornik. Novi BMW iDrive je usmjeren isključivo na upravljanje dodirom i glasom. Temelji se na BMW operativnom sustavu 9, koji također utire put prilagodljivom izboru dodatnih digitalnih usluga. One mogu biti dostupne bežično, i putem značajke BMW ConnectedDrive Upgrades i zahvaljujući sve većem izboru aplikacija trećih strana koje se nude kao dio dodatnog BMW Digital Premium paketa.

BMW Digital Premium omogućuje korištenje specifičnih aplikacija u automobilu dostupnih u svakoj zemlji na temelju pretplate. Osim glazbenog streaminga, portfelj također uključuje širok izbor opcija video streaminga (DTS AutoStage Video Service powered by TiVo™) na kontrolnom zaslonu. Video aplikacija u novom BMW-u X3 stoga kupcima nudi velik broj medijskih knjižnica i streaming usluga. Asortiman igranja u automobilu s platformom za igre AirConsole uključuje i popularni kviz 'Tko želi biti milijunaš?'. BMW Digital Premium dodatno pokriva potrebnu upotrebu podataka za istaknute digitalne usluge. Ova opcija također proširuje funkcije navigacijskog sustava i odabir Mojih načina rada i svjetlosnih efekata za animaciju dobrodošlice i zbogom. U određenim zemljama BMW Digital Premium također omogućuje digitalno plaćanje parkirnih naknada iz udobnosti vozila.

Integracija pametnog telefona pomoću Apple CarPlay® i Android Auto™ dostupna je kao standard. BMW ID i My BMW App olakšavaju personalizaciju korisničkog iskustva u novom BMW-u X3. Također postoji mogućnost korištenja aplikacije My BMW za postavljanje BMW Digital Key Plus s ultraširokopojasnom radio tehnologijom za kompatibilne pametne telefone s operativnim sustavom iOS ili Android ili za Apple Watch.