KRENULO JE

BMW započeo proizvodnju serije 1: Četvrta generacija premium kompakta dinamičnog dizajna i revidiranog pogona

01.07.2024 u 13:02

Bionic
Reading

Novi BMW serije 1 označava početak novog poglavlja u gotovo 20-godišnjoj priči o uspjehu marke BMW u kompaktnom segmentu. Proizvodnja je započela modelom BMW 120 u Alpine White za kupca u Njemačkoj

Prvi primjerak četvrte generacija BMW-a serije 1 koji je sišao s proizvodne trake u BMW-ovoj tvornici u njemačkom Leipzigu je BMW 120 u Alpine White za kupca u Njemačkoj. Da podsjetimo, novi BMW serije 1 je imao svoju premijeru početkom lipnja. Ovaj premium kompakt se proizvodi isključivo u tvornici Leipzig, u njemačkoj saveznoj pokrajini Saskoj, gdje se dnevno može proizvesti do 500 automobila.

U kombinaciji s BMW-om serije 2 Gran Coupe, BMW-om serije 2 Active Tourer i MINI Countrymanom, ovo zaokružuje dnevnu proizvodnju iz tvornice u Leipzigu na do 1300 vozila. Novi BMW serije 1 trebao bi biti predstavljen na tržištu u listopadu 2024.

Novi BMW serije 1 označava početak novog poglavlja u gotovo 20-godišnjoj priči o uspjehu marke BMW u kompaktnom segmentu. Proizvodnja modela je prvo započela s troja vrata u tvornici u Leipzigu 2007. Od tada je tvornica proizvela više od 1,3 milijuna u nizu varijanti. Do kraja lipnja 2024. kupcima je isporučeno gotovo 443.000 BMW-a serije 1 treće generacije. 'Novi BMW serije 1 ostat će ključni čimbenik u održavanju visoke iskorištenosti kapaciteta ovdje u tvornici u Leipzigu,' rekla je Petra Peterhänsel, direktorica tvornice.

BMW M135 / BMW 120 - eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Postrojenje nadograđeno za povećanje kapaciteta

Od 2018. BMW Group Plant Leipzig prolazi kroz sustavne nadogradnje. Sada može proizvesti do 350.000 jedinica godišnje – 100.000 više nego prije. Trenutno proizvodi četiri modela s tri različite vrste pogona od dvije različite marke – svi na istoj proizvodnoj liniji. Od studenog 2023. proizvodnju je povećao MINI Countryman. Proizvodnja će se tijekom ove godine povećati na 500 primjeraka dnevno, uz 800-tinjak BMW-ovih vozila.

Povećanjem obujma proizvodnje osiguravaju se postojeća radna mjesta, ali i otvaraju nova. Dodatnih 900 ljudi planira se pridružiti samo proizvodnji vozila, a do kraja 2024. tvornica u Leipzigu zapošljavati će oko 7000 ljudi.

Dinamičan dizajn, novi portfelj pogona

S dinamičnim dizajnom, potpuno revidiranim portfeljem pogona i opsežno poboljšanom tehnologijom šasije, BMW serije 1 nastavlja izoštravati svoj profil kao najsportskije vozilo u konkurenciji. Prednji kraj je nevjerojatno ravan i smješten znatno niže od ceste od prethodnika, signalizirajući da je ovaj automobil više nego ikad usmjeren prema sportskom užitku u vožnji. Široka, naprijed nagnuta rešetka hladnjaka ima inovativan raspored okomitih i dijagonalnih prečki. LED prednja svjetla dolaze kao standard i daju automobilu upečatljivo 'četverooko lice'.

Naglašeni stražnji branik s okomitim reflektorima, dvodijelnim stražnjim svjetlima i crnim umetkom u stilu difuzora doprinose moćnom izgledu vozila. U unutrašnjosti, novi BMW serije 1 sada je standardno potpuno bez kože.

Redizajnirani kokpit ima BMW zakrivljeni zaslon. Opcijski M Sport paket čini još dinamičniji izgled, kao i posebna opcija opreme M Sport Design, dostupna od lansiranja na tržište u Europi.

  • +24
BMW započeo proizvodnju serije 1 Izvor: Promo fotografije / Autor: KRISZTIAN BOCSI

Kontrastni krov – prvi u BMW-u serije 1

Karoserija novog BMW-a serije 1 dostupna je u dvije jednobojne i sedam metalik završnih obrada. BMW Individual boje također će biti u ponudi, zajedno sa širokim rasponom BMW Individual posebnih boja. Novi BMW serije 1 također je prvi BMW koji ima dodatnu kontrastnu boju, s krovom u crnoj boji visokog sjaja.

Kao i kod MINI Countrymana, krov će biti lakiran u tvornici u Leipzigu koristeći novi proces lakiranja bez raspršivanja koji je jeftiniji. Poznata kao bojanje bez raspršivanja, metoda se trenutno testira i funkcionira bez stvaranja maglice viška boje koja se obično pojavljuje.

Novi BMW serije 1 trebao bi biti predstavljen na tržištu 5. listopada. Najjača tržišta za seriju 1 dosad su bila Njemačka i Europa, a posebno Velika Britanija i Italija.