NAJRADIKALNIJI A110

[FOTO/VIDEO] Alpine predstavio novi A110 R, početak novog poglavlja legendarne sportske marke

30.01.2023 u 12:48

Bionic
Reading

A 110 R ima najveću snagu od 300 KS te maksimalni okretni moment od 340 Nm. Uz funkciju automatskog pokretanja Launch Control, ovaj potpuno novi sportski automobil može ubrzati do 100 km/h za samo 3,9 s, za maksimalnu brzinu od 285 km/h

Alpine, legendarna marka sportskih automobila u sastavu Renault grupe je predstavila potpuno novi A110 R, spoj iznimnih performansi i poboljšanog užitka u vožnji koji se oslanja na genetiku motorsporta. Vrhunski izraz lakoće i performansi, Alpine A110 R dizajniran je da bude senzacionalan na trkaćoj stazi, ali još uvijek certificiran za otvorene ceste. Postoji samo jedna želja koja dolazi do izražaja kada se sjedi za volanom tako atletskog stvorenja: podignite adrenalin i jurite za svakim rekordom.

Svaki dio automobila je redizajniran kako bi stvorio jedinstvene emocije. Niži, brži, dinamičniji, on utjelovljuje opsesiju koju inženjeri imaju da ponude najbolje iskustvo vožnje na stazi, s dizajnom automobila koji odgovara otvorenoj cesti.

Tisuće sati rada utrošene su na pronalaženje savršene ravnoteže između sportske dinamike i još snažnijeg podvozja. Potpuno novi Alpine A110 R, prema proizvođaču, nudi prvoklasnu stabilnost pri velikim brzinama i u zavojima. Njegovi podesivi amortizeri su upravo ono što entuzijasti traže kako bi mogli prilagoditi svaki osjećaj.

Alpine A110 R Izvor: Promo fotografije / Autor: Alpine

Nadovezujući se na predanost marke motorsportu, faza dizajna uključivala je izravan doprinos vrhunskih stručnjaka i više je nego spreman pobijediti vrijeme kada se pojavi na trkaćoj stazi. Proizvodi se u Francuskoj u tvornici Alpine Dieppe Jean Rédélé, a treba reći da ovaj najnoviji automobil označava početak novog poglavlja za stručnost marke u motorsportu.

Zahvaljujući iznimnoj lakoći, A110 R je uravnotežen i komunikativan, ostaje jednostavan za upravljanje dok vozi do krajnjih granica. Pokreti tijela su suzdržani, osobito pri kočenju. Položaj za vožnju poboljšan je školjkastim sjedalima opremljenim Sabelt pojasevima koji podsjećaju na najintenzivnije emocije tijekom auto utrke i odlikuju se neusporedivom stabilnošću za uživanje u svakom zavoju. Zvuk motora odaje počast snazi ​​automobila koja oduzima dah. Sada je sve moguće s najradikalnijim Alpine automobilom ikada, prvim u rangu koji ubrzava 0-100 km/h za manje od četiri sekunde.

Ravno sa staze

Brojne značajke inspirirane svijetom automobilističkih utrka izravno su dodane ili prilagođene potpuno novom Alpine A110 R kako bi se optimiziralo upravljanje pri najvećoj brzini. Koristi najnoviju tehnologiju zračnog tunela i alate koji se koriste u Formuli 1. Novi dizajn ugrađen u stražnji spojler s labudovim vratom, ravno podvozje i difuzor, uz kotače od ugljičnih vlakana, omogućuje veću stabilnost oko zavojima i pri velikim brzinama. A110 R može se pohvaliti većom stražnjom aerodinamičkom potisnom silom od A110 S Aero Kita, s dodatnih 29 kg pri najvećoj brzini, čime se osigurava veća ravnoteža pri svladavanju brzih zavoja. U isto vrijeme, otpor je smanjen za 5 posto (na stazi).

Prilagođena aerodinamička ravnoteža

Kako bi se poboljšala stabilnost i performanse pri velikim brzinama za potpuno novi Alpine A110 R na trkaćoj stazi, faza dizajna bila je vođena temeljnim ciljem: otključati puni potencijal vozila kroz optimalnu ravnotežu između potisne sile i otpora. Kao takav, prednji kraj opremljen je istim rubom od ugljičnih vlakana kao i A110 S, no ventili za usis zraka integrirani su u prednji štit, čime se dodatno smanjuje ukupni otpor zraka i poboljšava izvediva najveća brzina automobila. Prednja aerodinamika je prerađena kako bi se postigla maksimalna ravnoteža s novom šasijom.

Tehničke karakterisitike

Prva glavna razlika u odnosu na A110 R vidi se kroz opsežan rad uložen u smanjenje njegove ukupne težine na samo 1082 kg – 34 kg manje od A110 S. Njegove aerodinamičke performanse poboljšane su za veću potisnu silu (downforce) i smanjen otpor. Po prvi put u asortimanu A110, neki dijelovi (npr. poklopac motora, stražnji prozor i difuzor) redizajnirani su posebno za novi model.

Pokretan središnje straga postavljenim 4-cilindričnim 1.8 turbo motorom spojenim sa 7-stupanjskim mokrim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom, potpuno novi Alpine A110 R ima najveću snagu od 300 KS pri 6300 okr./min te maksimalni okretni moment od 340 Nm dostupan od 2400 okr./min. Pogon je na stražnja dva kotača. Uz funkciju automatskog pokretanja Launch Control, ovaj potpuno novi sportski automobil može ubrzati do 100 km/h za samo 3,9 sekundi, za maksimalnu brzinu od 285 km/h.

Alpine A110 R Izvor: Promo fotografije / Autor: Alpine

S omjerom težine i snage smanjenim na 3,6 kg/KS, može ubrzati punih 1000 m iz mjesta za samo 21,9 sekundi, što ga svrstava među najbolje u svojoj kategoriji.

Ekskluzivno podvozje

Prilagodbe i posebno izrađene značajke na potpuno novoj šasiji Alpine A110 R mijenjaju pravila igre, prožimajući automobil neviđenim performansama na trkaćoj stazi. Razmak je smanjen za 10 mm u usporedbi s A110 S. Podesivi amortizeri znače da se može spustiti za dodatnih 10 mm za vrhunsko iskustvo na stazi. Čvrstoća jedinstvenih šipki protiv nadvišenja povećana je 10 posto sprijeda i 25 posto straga u usporedbi s A110 S.

Isto se može reći i za opruge ovjesa koje su više od 10 posto tvrđe sprijeda i straga za veću potporu tijelu. Posebno dizajnirani amortizeri imaju hidrauličko podešavanje za personalizirano iskustvo vožnje. Prsten s 20 klikova može se koristiti za podešavanje omjera kompresije/ekspanzije, što znači da zaljubljenici u automobile stvarno mogu izvući maksimum iz svojih vožnji na stazi.

Razvijen od strane Alpine tima zajedno s dobavljačem, Duqueineom, jedinstveni, posebno izrađeni kotači na potpuno novom Alpine A110 R također su u potpunosti od ugljičnih vlakana i dizajnirani s trostrukom svrhom: poboljšati performanse automobila smanjenjem težina; optimizirati njegovu aerodinamiku; i omogućiti bolje hlađenje kočnica.

Kao takvi, kotači teže 12,5 kg manje nego na A110 S. Otvoreniji sprijeda i zatvoreniji straga, kotači su dobili jedinstven dizajn s fino podešenim dinamičkim performansama, optimiziranim otporom i poboljšanim hlađenjem kočnica. Dimenzije poluslick Michelin Pilot Sport Cup2 guma su 215/40R18 sprijeda i 245/40R18 straga. Kada su uparene s ekskluzivnim podvozjem automobila, ove se gume visokih performansi mogu koristiti i na zatvorenim stazama i na otvorenoj cesti.

Snažan sustav kočenja

Brembo kočioni sustav visokih performansi na potpuno novom A110 R ima kompozitne diskove promjera 320 mm sprijeda i straga. Kako bi radili na razini koju zahtijevaju brzina i ponašanje na stazi, inženjeri su osmislili ekskluzivni sustav hlađenja kočnica, s četiri posebna dijela. Lopatice postavljene s obje strane gornjih krakova prednje osovine i kanali pričvršćeni na oplatu, ispod automobila, služe za bolje usmjeravanje zraka prema kočionim diskovima kako bi se oni ohladili. Njihov kombinirani doprinos dovodi do 20 posto poboljšanja sustava hlađenja kočnica.

  • +69
Alpine A110 R Izvor: Promo fotografije / Autor: Alpine

Personalizirana vožnja

Kao i kod ostalih automobila u ponudi, potpuno novi Alpine A110 R može se pohvaliti s tri prilagodljiva načina vožnje za veći užitak: Normal, Sport i Track. Odziv papučice gasa i motora, osjetljivost servoupravljača, promjene stupnjeva prijenosa i osjetljivost ESC mijenjaju se u skladu s odabranim načinom rada. Specifična upotreba svakog načina rada je sljedeća:

  • Normal – kombinacija glatke svakodnevne vožnje s malom potrošnjom goriva.
  • Sport – optimizirano upravljanje motorom i mjenjačem za dinamičnu, sportsku vožnju: reaktivni gas, specifično usporavanje, brzo prebacivanje u viši stupanj prijenosa, s mogućnošću višestrukog prebacivanja u niži stupanj prijenosa i s povećanim brojem okretaja (pametno prigušivanje poput dvostrukog kvačila) između svakog prebacivanja u niži stupanj prijenosa.
  • Track - optimizirana za vožnju na stazi, s bržim promjenama stupnjeva prijenosa kojima se upravlja isključivo preko ručica na upravljaču. Ovaj način rada uključuje specifičnu ESC postavku za pomicanje granica automobila na stazi. Za iskusne vozače postoji način rada 'ESC off'.

Vanjske dimenzije A110 R su sljedeće: duljina 4256 mm, širina 1798 mm (1980 mm s retrovizorima), visina 1252 mm, međuosovinski razmak 2420 mm, visina od podloge 107 mm.

Interijer trkaćeg automobila

Jedinstveni sportski stil koji se lako osjeti i na unutrašnjosti i na vanjštini potpuno novog Alpine A110 R. Atmosfera trkaćeg automobila koja govori: smjestite se i pripremite se za jedinstvene osjećaje koje ovaj automobil može pružiti.

Unutrašnjost Alpine A110 R u potpunosti je izrađena od tkanine od mikrovlakana – čak i obloge na vratima! Crvene trake korištene su umjesto tradicionalnih ručki na vratima kao posveta svijetu motorsporta. Upravljač je također presvučen mikrovlaknima sa sivim šavovima. Inteligentna mješavina estetike, autentičnosti i učinkovitog dizajna za istinski sportski interijer.

Jednostruka sjedala Sabelt Track na A110 R inspirirana su svijetom auto utrka. Sa svojim jedinstvenim dizajnom od karbonskih vlakana, presvlakama od mikrovlakana i sivim šavovima, ona utjelovljuju svijet sportskih automobila. Opremljena natjecateljskim pojasevima u 6 točaka, sjedala osiguravaju optimalnu podršku za vozača i suvozača. Sjedala također imaju upozorenje 'Podsjetnik za sigurnosni pojas'. Vozačevo sjedalo ima podešavanje naprijed-natrag i gore-dolje, dok suvozačevo sjedalo ostaje fiksno, za dodatnu udobnost. Slovo 'A' na naslonima za glavu odražava jedinstveni identitet marke Alpine.

Jedinstvena pločica koja uključuje siluetu automobila i koja je ugrađena u konzolu, dizajnirana je posebno za ovaj model.

Alpine A110 R Fernando Alonso: samo 32 primjerka

Ovo vrlo graničeno izdanje potpuno novog Alpine A110 R može se pohvaliti dodatnom razinom ekskluzivnosti i jedinstvenim osjećajima na stazi. Ograničeno izdanje ima koristi od stručnosti i dragocjenog doprinosa dvostrukog svjetskog prvaka Formule 1.

Ovo izdanje dostupno je isključivo s Racing Matte Blue bojom koja se koristi na Formuli 1 A522. Skladna vanjska boja je promijenjena zahvaljujući doprinosu Fernanda Alonsa, za još sportskiji osjećaj. Prednji i stražnji poklopac motora od ugljičnih vlakana djelomično su obojeni istom Racing Matte Blue i Deep Black bojom koja se koristi za karoseriju.

Stražnji dio automobila je tamniji, s označenim grafičkim dizajnom: stražnji štit je crn, a potporni stupovi spojlera su anodizirani crni. Narančaste kočione čeljusti naklon su povijesnih boja Fernanda Alonsa. Naposljetku, detalji kao što su sivi rubovi na naplatcima, plavo-narančasto-žuta zastavica na stražnjim prozorima u bojama vozačevog zaštitnog znaka i potpis 'Fernando Alonso' zaštićen lakom, odražavaju jedinstvenu suradnju dok ljubiteljima automobila daju dodatnu osjećaj ekskluzivnosti.

Unutrašnjost odiše sportskim dojmom koji nosi obilježja vozača Formule 1: njezina prepoznatljiva narančasta boja na remenima vrata i središnjem dijelu upravljača, u kontrastu je s završnim slojem od mikrovlakana koji se koristi u cijeloj unutrašnjosti automobila. Potpis Fernanda Alonsa izvezen na sjedalima, zajedno s plavo-narančasto-žutom zastavom na panelima vrata, odaje počast suradnji između Alpine i vozača. Citat koji predstavlja vozačevu filozofiju laserski je izrezan u štitnik za sunce: 'Postoji više od jednog puta do vrha planine'.

Podesivo podvozje

Ograničena serija Fernando Alonso A110 R ima jedinstveni sustav podešavanja za jednostavnu i brzu promjenu visine karoserije, kao i krutosti ovjesa. U samo nekoliko brzih i jednostavnih koraka, podloška postavljena na dnu opruge znači da se položaj opruge može promijeniti i vozilo spustiti za 10 mm za korištenje samo na stazi. Istovremeno se krutost ovjesa povećava za +5 posto. Inovacija koju je patentirao Alpine, omogućit će entuzijastima jednostavan pristup postavkama staze koje je definirao sam Fernando Alonso na Barceloninoj F1 stazi tijekom posljednjeg zimskog testiranja.