čak 4000 provjera

Lexus predstavio svoj proizvodni pogon: Svakih 87 sekundi s trake siđe jedan auto

03.10.2024 u 16:38

Bionic
Reading

Tvornica Tahara u Japanu slovi za jednu od tehnološki najnaprednijih tvornica automobila u svijetu, a u njoj se od samih početaka proizvodi Lexus. Kako bi se održala kvaliteta proizvoda, više od 7800 zaposlenika se potiče da budu u dobroj formi i da vježbaju

Iza svakog Lexusovog modela, stoji jedinstvena priča. Ta priča objedinjuje filozofiju marke te filozofiju svakog pojedinog modela. Iako se Lexusovi modeli razlikuju - po veličini, namjeni, ali i tehničkim karakteristikama - mnogima od njih zajedničko je mjesto odakle potječu. A to se mjesto zove tvornica Tahara.

Tvornica Tahara (eng. Tahara Plant) ključna je proizvodna lokacija kompanije Toyota. Otvorena je 1979. godine, a smještena je u gradu Tahara koji se nalazi u prefekturi Aichi u Japanu. Ukupna površina ovog ogromnog postrojenja iznosi nevjerojatnih 4.030.000 četvornih metara, a kapacitet proizvodnje je 396.000 vozila i više od 270.000 motora godišnje. U tvornici je zaposleno preko 7800 ljudi.

Lexus predstavio svoj proizvodni pogon Tahara Izvor: Promo fotografije / Autor: Auto Ya

Tehnološki najnaprednija tvornica

Specijalizirana je prvenstveno za proizvodnju luksuznih automobila marke Lexus, a u njoj se proizvode i hibridi te električna vozila. Tahara slovi za jedan od tehnološki najnaprednijih proizvodnih pogona današnjice koji koristi neke od najnaprednijih tehnologija u automatizaciji. Iako imaju ogroman broj zaposlenih, veliku ulogu u procesu sklapanja automobila u Tahari imaju roboti, koji igraju ključnu ulogu u procesu montaže automobila.

Tahara je jedna od posljednjih većih Toyotinih proizvodnih postrojenja za sklapanja izgrađena na ovom području. U samim začetcima, 1979. godine, iz ovog su mjesta izlazili modeli kao što su Hilux pick-up i Land Cruiser Prado, kasnije RAV4 i 4Runner, ali i Corolla limuzina te sportski modeli Celice i Supre.

Zbog tehnološke izvrsnosti ove tvornice, s dolaskom Lexusa na automobilsku scenu Tahara postaje prva lokacija gdje se proizvodio tada novi premium brend. Iz godine u godinu tvornica raste i razvija se kako u kapacitetima, tako i u tehnologiji, a svoj vrhunac dosežu 2011. godine kada su, unatoč visokom stupnju automatizacije, imali zaposleno gotovo 8000 ljudi, dok je godišnja proizvodnja tada iznosila blizu 400.000 jedinica.

Lexus Tahara Plant - lakirnica Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Rigorozne provjere

Iako je u tvornici puno procesa automatizirano, ništa se ovdje ne prepušta slučaju te se jako pazi na detalje. Lexusovi strogi standardi kvalitete nalažu da se svaki automobil prije nego što siđe s trake dobro pregleda.

Sva vozila prolaze ozbiljne, pomalo čak i rigorozne provjere. Provjere nisu automatizirane, odnosno 'robotizirane', već ih obavljaju zaposlenici tvrtke. A koliko se ovdje pazi na detalje dovoljno govori činjenica da zaposlenici obave više od 4000 provjera svakog proizvedenog automobila. No, provjerama tu nije kraj, a dodatne se provode i kada automobili siđu s proizvodne trake.

Dobra forma zaposlenika

Zaposlene u tvornici Tahara tvrtka potiče da budu u dobroj formi da bi se održala kvaliteta proizvoda. Kako bi usavršili vještine i kondiciju, radnici pohode svojevrsne kampove za obuku tijela i uma, dok za formu izvode vježbe za ruke i zglobove, rade trbušnjake te vježbaju na sobnim biciklima.

Prije ulaska u proizvodni pogon, radnici moraju proći kroz zračni tuš kako bi uklonili prašinu prije početka rada u tvornici.

  • +3
Lexus tvornica Tahara u Japanu Izvor: EPA / Autor: ROBERT GILHOOLY

Svakih 87 sekundi jedan Lexus

U ključnim segmentima proizvodnje svakog Lexusa sudjeluju ljudi bez kojih Lexus ne bi bio što je danas. Oni su dobro nam znani Takumi majstori, japanski majstori zanata koji su prije nego su postali Takumiji morali odraditi 60.000 sati u svom poslu da bi stekli ovu najveću titulu koju majstori mogu dobiti.

Sa svojim istančanim osjetilima, Takumiji u Tahari pregledavaju svaki Lexus, osiguravajući time kvalitetu zbog čega je ovaj automobilski bend svjetski prepoznat.

U Tahari se danas svakih 87 sekundi proizvede jedan Lexus, što znači da se dnevno u toj tvornici proizvede ukupno 675 komada novih lexusovih vozila automobila.

Osim po visokim tehnološkim standardima, Tahara je poznata i po visokim ekološkim standardima kojih se drže. Tvornica je implementirala brojne mjere za smanjenje emisije CO2 i drugih ekoloških utjecaja, a da bi smanjili potrošnju fosilnih goriva, koriste obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli.