guomin pension

Allianz kupuje udio u kineskom mirovinskom fondu

24.06.2024 u 13:26

Bionic
Reading

Allianz Global Investors (AGI), investicijska podružnica njemačkog osiguravateljskog diva Allianza, dobio je zeleno svjetlo za kupnju udjela u kineskom divu u sektoru mirovinskog osiguranja Guomin Pensionu

AGI je ishodio dozvolu za kupnju Guominovih dionica koje predstavljaju dva posto vlasničkog udjela, vrijednog 228 milijuna juana (31,40 milijuna dolara), stoji u priopćenju mirovinskog društva, objavljenom u ponedjeljak.

To znači da će Allianz postati prva strana kompanija s vlasničkim udjelom u Guominu.

Temeljni kapital mirovinskog fonda porast će AGI-jevim ulaganjem na 11,4 milijarde juana i osigurat će mu poziciju pri vrhu ljestvice u sektoru upravljanja imovinom u Kini.

Vodeće kineske banke i osiguravatelji osnovali su Guomin Pension 2022. godine u sklopu planiranog razvoja privatnog sektora mirovinskog osiguranja.

Globalne financijske tvrtke već godinama pokušavaju ući na kinesko tržište privatnog mirovinskog osiguranja u potrazi za unosnim prilikama koje bi im u Kini trebalo osigurati starenje stanovništva i razvoj privatnih inicijativa.

Prije dva mjeseca Allianz je pribavio dozvolu kineskih regulatora za osnivanje investicijskog fonda čiji će biti isključivi vlasnik. Klijenti bi mu trebali biti mali i institucionalni ulagači, a možda i umirovljenici, napominje Reuters.