NASTAVLJENI PREGOVORI

Avberšek: Kasne plaće u zdravstvu

14.10.2013 u 13:35

Bionic
Reading

U Ministarstvu zdravlja nastavljeni su danas kolektivni pregovori s predstavnicima triju zdravstvenih sindikata o novom kolektivnom ugovoru, a predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek upozorila je na kašnjenje plaća u zdravstvu, koje inače stižu do 10. u mjesecu

Avberšek je u izjavi novinarima prije nastavka pregovora kašnjenje plaća ocijenila presedanom, istaknuvši da se takvo što već dugo nije dogodilo. Većina zaposlenih ima kredite i živi isključivo od plaće, upozorila je.

Od tri reprezentativna sindikata u zdravstvu, njezin sindikat, koji okuplja uglavnom nezdravstveno osoblje te dio liječnika i medicinskih sestara, jedini ove jeseni nije štrajkao, medicinske sestre prekinule su štrajk nakon devet dana, a bolnički liječnici štrajkaju već 26. dan

Avberšek naglašava da za kašnjenje ne postoje nikakvi objektivni razlozi, jer novca za plaće ima. Razlog bi, kaže, mogle biti nedoumice oko obračuna plaće liječnicima za vrijeme provedeno u štrajku, zbog čega ispaštaju i ostali zaposlenici.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, međutim, ne sumnja da će vrijeme provedeno u štrajku biti plaćeno jer, tvrdi, za neisplatu nema zakonske osnove.

Ravnatelji bolnica nisu imenovali izvršitelje za vrijeme štrajka pa su svi liječnici morali obavljati poslove koji se tijekom štrajka ne smiju prekidati, kaže Babić koji smatra da zbog toga nema osnove za registraciju satnice, kao ni zakonske osnove da se štrajk ne plati.

Iako su Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi potpisali protokol o završetku kolektivnih pregovora do 15. listopada, malo je izvjesno da će sva otvorena pitanja do sutra biti riješena.

'Već će sutrašnji dan pokazati ima li taj protokol ikakve snage ili je mrtvo slovo na papiru', ocijenio je Babić, koji taj protokol nije potpisao.

Upozorio je kako je štrajk imao niz negativnih učinaka i da je, zbog dugog trajanja, iscrpio i pacijente i građane. Za današnji krug pregovora najavio je 'vruće teme', poput uvjeta rada u zdravstvu.

Suprotnog je mišljenja bila Anica Prašnjak iz sestrinskog sindikata koja predlaže da se najprije rasprave 'jednostavni članci' budućeg kolektivnog ugovora, a sporna pitanja, poput uvjeta rada, pripravnosti i dežurstava, ostave za kraj.

'Mislim da je to najbolje rješenje jer smo dovedeni u neugodnu situaciju, u kojoj građani ne znaju hoće li biti pregledani i operirani', ističe čelnica sindikata medicinskih sestara.