kontraproduktivno

Beroš brani ukidanje omiljene mjere poslodavaca: 'Koncept solidarnosti se srušio'

18.10.2024 u 14:43

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš smatra da je manjak u državnom proračunu od 380 milijuna eura uzrokovan olakšicama za zdravstveno osiguranje koje su poslodavci dobivali za zapošljavanje mlađih od 30 godina

Vlada je u sklopu novog kruga porezne reforme odlučila ukinuti olakšicu poslodavcima koji do sada nisu morali plaćati zdravstveno osiguranje pri zapošljavanju osoba mlađih od 30 godina. Izazvalo je to konsternaciju među poslodavcima, ali i među mlađim zaposlenicima. Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da je ta mjera zaživjela u okolnostima kad nije bilo dovoljno mladih koji bi se mogli zaposliti. Dodao je da su danas okolnosti drugačije.

'Mladih ima dovoljno i oni se zapošljavaju. Međutim, kada je riječ o toj mjeri, jedan osnovni koncept međugeneracijske solidarnosti je da mladi i zdravi izdvajaju za starije i bolesne. Ovim postupkom se taj osnovni koncept solidarnosti srušio. Stoga, smo mišljenja, na nivou vlade, da je ova mjera davala rezultate u prošlosti, a sada je manje više kontraproduktivna', objasnio je Beroš za N1.

Dodao je da neki tvrde kako je ta mjera išla na štetu zdravstvenog sustava, jer je u državnom proračunu samo zbog toga 380 milijuna eura manje. Naglasio je da će se ugovori raskidati, odnosno prestati produljivati sukcesivno. 

'Ako znate da se zdravstveni sustav financira putem doprinosa, ali i izdvajanjem iz državnog proračuna, potpuno je jasno da nam je nedostajao taj kvantum novaca koji su izdvajali mlađi od 30 godina, a koji rade. Stoga nam je država na drugi način to trebala nadomjestiti određenim intervencijama. Uz ovu reorganizaciju našeg sustava, reorganizaciju bolničkog sustava, racionlaizaciju troškova, potreba za dodatnim državnim intervencijama direktno iz državnog proračuna bila bi manja', zaključio je ministar zdravstva.