NIZ MJERA

Bačić predstavio program priuštivog najma: 'Ovo će izazvati najviše polemike'

18.10.2024 u 10:02

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavio je Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine. Riječ je o strategiji s brojnim mjerama kojima bi stan u Hrvatskoj trebao postati jeftiniji, a najamnina priuštivija. Prvi je to takav srednjoročni plan i dokument u 34 godine hrvatske državnosti, kojim će država raznim mjerama uložiti ukupno 1,2 milijarde eura u priuštivo stanovanje

'Strategiju ćemo vrlo brzo predstaviti i brojne su mjere kojima ćemo dohvatiti tri glavna cilja – priuštivo i održivo stanovanje te prostor u funkciji stanovanja', najavio je ranije ministar Bačić.

  • +5
Zagreb: Branko Bačić predstavio je Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

10:00 'Tema stanovanja jedna je od najvažnijih u Hrvatskoj, s obzirom na to da je priuštivost stanovanja, ali i jeftinijeg najma, problem velikog broja naših građana. Stanovanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba', rekao je Bačić u uvodnom govoru te ustvrdio da proteklih godina bilježimo snažan rast cijena nekretnina i najma, kao i potražnju veću od ponude.

'Riječ je o strateškom dokumentu u kojem su identificirani razlozi, kao i odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju, ali i najma u Hrvatskoj, te prvom takvom dokumentu od samostalnosti države', ustvrdio je ministar.

'Radna skupina koja je radila na ovom planu sastojala se od stručnjaka iz različitih domena. Demografski, socijalni, prostorni aspekt - sve to dio je ovog plana. Analizirali smo sve podatke kako bismo dobili omjer ponude i potražnje u Hrvatskoj - pregled tržišta nekretnina, analiza modela stambenog zadrugarstva u EU, analiza nekretnina za priuštivo stanovanje samo su neki od tih podataka', rekao je ministar.

10:08 'Sam koncept je završen, kao i akcijski plan koji će biti u javnom savjetovanju, no trenutno se provodi proces vanjskog vrednovanja. Vjerujemo da će početkom prosinca vrednovanje biti završeno, nakon čega će plan ići u javno savjetovanje. Dotad ćemo imati niz prezentacija, među ostalim Gospodarsko-socijalnom vijeću, kao i predstavljanje gradovima i općinama', najavio je ministar.

Izvor: Pixsell / Autor: VIDEO: Robert Anic / Pixsell

'Treba zaustaviti prenamjenu stambenih jedinica u turističke apartmane za kratkoročni najam'

Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio je da Hrvatskoj nedostaje 232.750 stambenih jedinica, a PwC-ova procjena je 286.005. Ekonomski institut procjenjuje pak da Hrvatskoj nedostaje 236.731 stambena jedinica.

Bačić je naveo da je 2001. prema popisu stanovništva 76 posto svih nekretnina u Hrvatskoj namijenjenih stanovanju bilo u funkciji stanovanja, a prema popisu iz 2021. taj je udio 16 posto manji.

U idućih godinu do dvije aktivirat će se nekretnine u državnom vlasništvu koje trenutno nisu u funkciji stanovanja. Smatra i da treba zaustaviti prenamjenu stambenih jedinica koje služe za stanovanje u turističke apartmane za kratkoročni najam, a za koje kaže da 'znatno smanjuju ponudu na tržištu'.

10:10 Stanovanje je jedna od najvažnijih mjera u Hrvatskoj, rekao je Bačić te naveo da 40 posto stambenog fonda (958.000 stanova) ne služi za stanovanje. 'Proteklih godina bilježimo snažan rast cijena nekretnina i najma te potražnju veću od ponude. Ulaganje u nekretnine građanima je oblik štednje. Za kratkoročni najam u turističkom sektoru koristi se 231.000 stambenih jedinica.

Porasla je potražnja stranih državljana za nekretninama u Hrvatskoj. Čak 132.000 stambenih jedinica koristi se za obavljanje djelatnosti. Posljedice energetske krize i povećanje cijena građevinskog materijala utjecale su na rast cijena. Udio praznih stanova dosegnuo je 25 posto ukupnog stambenog fonda - 595.500 stanova', navodi Bačić.

Stambeni jaz

10:15 Prema podacima Eurostata, Hrvatska se sa stopom prenapučenosti kućanstva od 34,4 posto nalazi u skupini država Europe s velikim postotkom prenapučenosti u stanovanju, rekao je Bačić. 'Prosječan stanovnik Hrvatske raspolaže s 1,2 sobom dok je prosjek EU-a 1,6 soba. Prosječan broj članova kućanstva u Hrvatskoj je 2,67 (treći najveći broj članova kućanstava u EU) dok je prosjek EU-a 2,3', naveo je ministar.

10:17 Prosječna dob mladih u Hrvatskoj kada napuštaju roditeljski dom je 33,4 godine. Uz Portugal (33,6), predvodimo u najdužem zadržavanju mladih u roditeljskom domu. Prosjek EU-a je 26,5 godina. 'To je za Hrvatsku demografska prepreka', ustvrdio je Bačić.

10:18 Obiteljima koje ostvaruju prihode ispod prosječne razine, a iznad granice siromaštva, potrebno je omogućiti priuštivo stanovanje, kaže ministar.

'Priuštivo stanovanje podrazumijeva okolnost u kojoj kućanstvo troši do 30 posto ukupnih prihoda na troškove stanovanja. Dakle osnovni ciljevi Nacionalnog plana stambene politike su - priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i prostor u funkciji stanovanja. To ćemo postići kombinacijom četiri poluge - financijske, porezne, zemljišne i ekološko-energetske', ustvrdio je Bačić.

10:24 'Porez na nekretnine je dobar alat u aktivaciji praznih nekretnina, no porezna politika ne može riješiti sve probleme', naglasio je Bačić, predstavivši kako će točno ostvariti tri navedena cilja. 'Aktivacijom praznih nekretnina, poticanjem dugoročnog najma, jačanjem pravne sigurnosti najamnog odnosa i gradnjom stanova u državnom vlasništvu (stanovi HŽ-a, HP-a, HZMO-a, HZZO-a)', naveo je ministar.

Ciljeve će, kaže, ostvariti i potporom na potpomognutim područjima, među ostalim izmjenama Zakona o stambenom zbrinjavanju te programom izgradnje i obnove stambenih jedinica u državnom vlasništvu na tim područjima za stambeno zbrinjavanje mladih osoba i mladih obitelji.

Ciljeve će, dodao je, nastojati ostvariti i potporom u ruralnim područjima programom stambenog zbrinjavanja mladih u prigradskim i ruralnim područjima.

Planira se i povećanje kapaciteta studentskog smještaja izgradnjom novih studentskih domova, zatim poticanje djelovanja neprofitnih stambenih zadruga te uspostava revolving fonda koji bi trebao financirati zadrugarsku gradnju, najavio je ministar.

10:39 Novi Zakon o prostornom uređenju otvorit će novu namjenu prostora za priuštivo stanovanje, kaže Bačić. 'To se odnosi na pripremu zemljišta za investitore koji ulažu u projekte priuštivog najma. Zakon obuhvaća i prenamjenu industrijskih, vojnih i školskih nekretnina (brownfield), program ulaganja u stambenu infrastrukturu te jedinice lokalne samouprave (JLS) koje će biti dužne pratiti priuštivost stanovanja na svom području izradom lokalnih programa stanovanja', pojasnio je Bačić.

10:43 Novi Zakon o poticajnoj stanogradnji

'Ovim zakonom Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama postaje središnje tijelo za provedbu poticane stanogradnje i priuštivog najma. Uvodi se novi način financiranja izgradnje POS zgrada. U suradnji s JLS-ovima gradit će se nova stambena naselja, a cijene priuštivog stanovanja formirat će se po regijama.

Povećat će se ponuda stanova po povoljnijim uvjetima. Pedeset posto njih u POS zgradama bit će za prodaju, a 50 posto za priuštiv najam. Poboljšat će se i model potpore za gradnju obiteljskih kuća. Kombinacijskom svih modela POS-a planira se izgraditi 8000 stambenih jedinica.

Program priuštivog najma

10:45 Program koji će izazvati najviše polemike je program priuštivog najma, ustvrdio je Bačić te ponovio da se ne može sve riješiti poreznom politikom. On će obuhvatiti kućanstva koja ostvaruju prihode ispod prosječne razine, a iznad granice siromaštva, dok će prioritet imati mladi', naglasio je Bačić.

10:48 Prvi put se u Hrvatskoj otvara mogućnost javno-privatnog partnerstva tako da se stanovi predaju na upravljanje APN-u, najavio je Bačić. 'APN raspisuje javni poziv za najmodavce i najmoprimce prema regionalnim pokazateljima stambenog jaza. Stambena jedinica u privatnom vlasništvu mora biti prazna najmanje dvije godine.

Vlasnik predaje stambenu jedinicu APN-u na upravljanje na razdoblje od tri do deset godina i jamči mu se pravna sigurnost. Tim ćemo dijelom riješiti probleme najmodavaca od nesigurnosti do kašnjenja s plaćanjem... Vlasniku stambene jedinice daje se poticaj za sudjelovanje u programu u iznosu medijalne najamnine - u dvije rate. Najmoprimac uplaćuje APN-u mjesečno priuštiv iznos najamnine i jamči mu se siguran najam na ugovoreni rok', naveo je Bačić.

'APN će useliti u taj stan najmoprimca koji će plaćati priuštivu najamninu, a ona će ići u spomenuti fond. Razliku do medijalne tržišne cijene pokrit će država. Kada bismo samo deset posto praznih stanova preuzeli u ovom programu, to je 60.000 stanova - što se ne može brzo izgraditi', ustvrdio je Bačić.

Najavio je da će država kupcima vraćati pola iznosa PDV-a za kupnju stana ako se kupuje prva nekretnina. Ako se kupuje od fizičke osobe, onda se vraća porez na promet nekretnina.

10:51 Ministar je najavio i posebne mjere za mlade i mlade obitelji. To se odnosi, među ostalim, na povrat plaćenog poreza na promet nekretnina za kupnju prve nekretnine te povrat 50 posto plaćenog poreza na dodanu vrijednost za prvu nekretninu.

'Program povrata poreza za mlade (do 45 godina) definirat će kriterije za povrat - veličina stambene jedinice, broj članova obitelji, maksimalna vrijednost jedinice itd.', naveo je Bačić.

10:54 Ministar se osvrnuo na projekcije i financiranje.

'Kombinacijom četiri poluge - financijskom, poreznom, zemljišnom i ekološko-energetskom - utjecat će se na stabilizaciju tržišta nekretnina za kupnju i najam. Kroz programe POS-a izgradit će se 8000 stambenih jedinica. Na potpomognutim područjima izgradit će se i obnoviti 2000 stambenih jedinica. Vidjet ćemo kako će naši građani reagirati', kaže Bačić.

'Aktivirat će se najmanje 1200 državnih stanova uz dodatno preuzimanje dijela stanova u vlasništvu javnog sektora. Aktivnom zemljišnom politikom i poticanjem rada neprofitnih stambenih zadruga izgradit će se 1200 stambenih jedinica. Kroz Program priuštivog najma aktivirat će se 9000 stambenih jedinica. Za predviđene mjere potrebno je osigurati 1,2 milijarde eura.

Financiranje se planira putem revolving fonda u koji će se ulagati sredstva državnog proračuna, fondova EU-a, zajma banaka, kao i financijska sredstva koja će građani uplaćivati korištenjem mjera priuštivog stanovanja', pojasnio je ministar.

'Hrvatska je zemlja u kojoj je dostupno priuštivo i održivo stanovanje - to je naša vizija. Ovo je ogroman posao za Hrvatsku. Nadam se da će građani s praznim stanovima imati vjeru u državu da te stanove daju preko nas u najam. Dobit će značajna sredstva najamnine unaprijed, a inače bi im stan stajao prazan i na njega bi plaćali porez', zaključio je Bačić.