razlučni vjerovnik

Croatia osiguranje i država protiv predloženog načina prodaje Name

17.09.2024 u 13:11

Bionic
Reading

Croatia osiguranje (CO) kao razlučni vjerovnik izričito se protivi prijedlogu prodaje nekretnina Name u zagrebačkoj Ilici s obvezom zadržavanja djelatnosti i radnika na najmanje dvije godine, očitovanje je CO-a uoči skupštine vjerovnika zakazane za 18. rujna

'Uvjeti prodaje ove imovine, kojima se kupcu nameće obveza preuzimanja radnika i nastavljanja poslovne djelatnosti u razdoblju od najmanje dvije godine, jasno upućuju da se ovdje ne radi o unovčenju nekretnina sukladno odredbi Stečajnog zakona, već o prodaji imovine koja osim nekretnina uključuje pokretnine, s dodatnim obvezama kupcu koje očito umanjuju cijenu te imovine', stoji u očitovanju CO-a.

Ističe se i da iz navedenog prijedloga odluke, prije svega, nije jasno hoće li se prodajom nekretnina namiriti razlučni vjerovnici ili se nekretnine prodaju kupcu opterećene razlučnim pravima.

'Spomena o namirenju razlučnih vjerovnika nema ni u izvješću stečajnog upravitelja u kojem je iznio prijedlog donošenja ovakve odluke o prodaji', navodi se u podnesku CO-a.

CO: Nekretnine opterećene hipotekarnim tražbinama od preko 40.000.000 eura s kamatama

Dodaje se i da je prijedlogom te odluke predviđen različit način prodaje nekretnina robne kuće Name na Kvaternikovu trgu i nekretnina koje predstavljaju robnu kuću u Ilici. Za robnu kuću Kvaternikov trg određena je prodaja prikupljanjem i otvaranjem ponuda, a za robnu kuću u Ilici određena je prodaja putem javne sudske dražbe.

'Dakle isti kupac ne mora kupiti obje robne kuće kao gospodarsku cjelinu, već će moguće ili vjerojatno ove robne kuće imati različite nove vlasnike', ističe se u podnesku i zaključuje da predložena odluka o prodaji nije u interesu nijedne skupine vjerovnika.

'Zbog uvjeta koji se nameću kupcima, prodajom gospodarskih cjelina postići će se značajno manja cijena nego prodajom nekretnina. K tome, ukoliko kupac preuzima nekretnine opterećene hipotekarnim tražbinama koje, prema izvješću stečajnog upravitelja do 31. 12. 2023. s kamatama ukupno premašuju 40.000.000 eura, jasno je da kupac za robnu kuću Ilica neće ponuditi puno više od 1,00 (jedan) euro', zaključuju u CO-u postavljajući i pitanje 'u čijem je interesu prodaja imovine kakvu predlaže stečajni upravitelj'.

Podnesak CO-a objavljen je nakon što je i sudu dostavljeno očitovanje države da nije suglasna sa skupnom prodajom robne kuće i nekretnina Name u zagrebačkoj Ilici na zajedničkoj javnoj dražbi.

'Razlučni vjerovnik, Republika Hrvatska, Ministarstvo gospodarstva - Ravnateljstvo za robne zalihe, nije suglasno da se predmetne nekretnine prodaju zajedno/skupno u jednoj zajedničkoj-javnoj dražbi ako se takvom prodajom ne može postići naplata tražbina iz stečajne mase, na osnovu razlučnog prava vjerovnika Republike Hrvatske', ističe se u očitovanju Županijskog državnog odvjetništva koje zastupa državu.

Prodaja pokrenuta lani u prosincu

Očitovanje je uslijedilo nakon zaključka Trgovačkog suda u Zagrebu kojim je država bila pozvana da se očituje je li suglasna da se zgrada, dvorišta, vrt i perivoj Name u Ilici 4 – 6 te zid u Radićevoj ulici 1 prodaju na zajedničkoj javnoj dražbi.

Prodaja nekretnina Name je pokrenuta nakon što je lani u prosincu, više od 23 godine nakon otvaranja stečaja, utvrđen zahtjev Croatia osiguranja za suđenje u razumnom roku te je donesena odluka da se prodaja zgrada u Ilici i na Kvaternikovu trgu mora donijeti u devet mjeseci.

U sjeni sazivanja skupštine vjerovnika, stečajni upravitelj Damir Mikić podnio je izvješće u kojem ističe da bi, uzimajući u obzir vlasnički i zemljišnoknjižni status preostalih nekretnina te da se u obje robne kuće još uvijek obavlja djelatnost i zapošljavaju radnike, 'oportuno bilo donijeti odluku o prodaji imovine kao cjeline'.

Odnosno da se nekretnine i pokretnine Name prodaju zajedno te da se kupca obaveže i na preuzimanje poslovanja i zaliha robe i zatečenih radnika na određeni vremenski rok i to minimalno na dvije godine. U sudskom zaključku pak navedeno je da će se prodaja obaviti putem javne sudske dražbe sukladno Stečajnom zakonu i uz odgovarajuću primjenu Ovršnog zakona.

Početna cijena će se odrediti sukladno procjeni sudskog vještaka za nekretnine i sukladno knjigovodstvenoj vrijednosti za opremu pokretnine, ističe se u zaključku.