zdravstveni turizam

Daruvarske toplice idu u lavovski posao: Kreće obnova teška 17 milijuna eura

29.08.2024 u 13:41

Bionic
Reading

Tri ponude stigle su na stol Daruvarskih toplica, pred kojima je najveća investicija još od 1980. godine, sveobuhvatna obnova vrijedna 17 milijuna eura. Dok su dvije iz Hrvatske, jedna je pristigla od ponuditelja iz Srbije. Nakon ovog ulaganja, Daruvarske toplice bit će jedine u Hrvatskoj koje će imati pivske i hrastove kupke

'Najniža ponuda je ona zajednice ponuditelja kojoj je nositelj tvrtka Modulor iz Beograda i iznosi nešto više od 14,8 milijuna eura. Slijedi ponuda tvrtke Radnik d.d. Križevci od nešto više od 15,7 milijuna eura te ponuda tvrtke Eding d.o.o. iz Zagreba, a koja iznosi nešto više od 19,5 milijuna eura. Dakle najniža ponuda viša je od procijenjene za nepuna 2,7 milijuna eura, pa svakako želim istaknuti da, unatoč nešto većoj ponudi od procijenjene, neće biti problema oko zatvaranja ove financijske konstrukcije', rekao je prilikom otvaranja ponuda bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Tko je odabran za najveći posao u Daruvarskim toplicama od 1980. godine, doznat će se u roku od 90 dana. Nakon toga krenut ću se u realizaciju sveobuhvatne obnove, projekta vrijednog 17 milijuna eura. Bespovratnih 13,2 milijuna eura stiglo je iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO). Dok europski novac čini 97,22 posto troškova obnove, ostatak će Toplice morati same financirati. Dio će biti iz vlastitih sredstava, a dio putem kreditnog zaduženja. Rok za provedbu projekta je 30. lipnja iduće godine.

'Ono što je najbitnije jest da smo svjedoci nikad većih ulaganja u Daruvarske toplice', poručio je župan Marušić, napominjući da već imaju potpisan ugovor s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) te nizom klubova, a i članovi su Udruženja europskih povijesnih termalnih gradova (EHHTA), osnovanog 2009. godine kao mreže europskih gradova koji posjeduju iznimno vrijedno povijesno bogatstvo i ljekovitu termalnu vodu.

Novi izgled Daruvarskih toplica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Planum Projekt

Riječ je o najvećoj investiciji u Daruvarskim toplicama, perjanici zdravstvenog turizma, kako ih nazivaju. Rekonstruirat će se i obnoviti 77 postojećih soba, izgradit će se 13 novih, proširit će se termalni bazeni te će imati veću vodenu površinu, ali i izgraditi novi objekt rekreacijsko-turističke namjene s fotonaponskom elektranom, u kojemu će, između ostalog, biti inovativni wellness sadržaji, kao i oni što se realiziraju pomoću tehnologija virtualne i proširene stvarnosti.

'Ovaj projekt sačinjava sve ono što nam trenutno nedostaje i što nam nije na zadovoljavajućem nivou, kako na hrvatskom tržištu, pa i šire, a to su prvenstveno smještajni kapaciteti. Pred nama je vrlo ozbiljan posao jer sve tri ponude moramo dobro proučiti i tražiti sve ažurirane podatke', poručio je Ratko Vuković, ravnatelj Daruvarskih toplica, specijaliziranih za liječenje reumatskih bolesti, provođenje medicinske rehabilitacije, rekreacije i zdravstvenog turizma, kao i s dugom tradicijom liječenja prirodnim ljekovitim čimbenicima, termalnom vodom i mineralnim blatom.

Objekt će cijelo vrijeme biti otvoren, ali će se dio po dio hotela zatvarati. Radit će se, kako je najavio prvi čovjek Toplica, u fazama, što će im smanjiti prihode koji su u posljednjih nekoliko godina uspjeli narasti s 5,3 na osam milijuna eura.

Daruvarske toplice Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL