SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze prekinule trodnevni uspon, čeka se odluka ECB-a o kamatnim stopama

04.06.2024 u 10:26

Bionic
Reading

Na europskim burzama u utorak prijepodne najvažniji indeksi kliznuli su naniže, ponajviše zbog pada cijena energetskih dionica i opreza investitora uoči odluke Europske središnje banke (ECB) o kamatnim stopama u drugom dijelu tjedna

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 10 sati u minusu 0,4 posto, prekinuvši 3-dnevni uspon. Istodobno, frankfurtski DAX spustio se 0,46 posto, na 18.522 boda, londonski Ftse za 0,56 posto, na 8.216 bodova, a pariški CAC za 0,45 posto, na 7.962 boda.

Najviše su pritom pale cijene dionica energetskih proizvođača, u prosjeku za 1,5 posto, spustivši se na najnižu razinu u zadnja dva mjeseca. Pratile su tako pad cijena nafte za više od jedan posto, jer investitore brine da će potražnja za naftom oslabiti s obzirom na znakove usporavanja industrijske aktivnosti u SAD-u drugi mjesec zaredom.

Nesklonost riziku vlada i zbog toga što tržišni sudionici čekaju odluku ECB-a u četvrtak o kamatnim stopama u eurozoni, pri čemu se očekuje smanjenje troškova zaduživanja za 25 baznih bodova, što bi bilo prvo popuštanje monetarne politike od 2019. godine. Nedavni podatak Eurostata o rastu inflacije u eurozoni u svibnju na 2,6 posto, međutim, bacio je sumnju na izglede za daljnje monetarno labavljenje u ovoj godini.

Znatnije je pala cijena dionice Allianza, za 2,1 posto, nakon što je Citigroup smanjio ocjenu njemačkog osiguravatelja na "neutralno" s "kupiti". Veća dobitnica, pak, bila je dionica Maerska, s rastom cijene za 1,6 posto,budući da je ta danska brodarska grupacija povećala prognozu ovogodišnje dobiti zahvaljujući velikoj potražnji na tržištu kontejnera.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u utorak je oslabio 0,22 posto, na 38.837 boova.

sve osim nogometa

Učitavanje...