PRODAJA HAC ONC-A

Grčić ne želi govoriti o ideji Hajdaša Dončića

15.12.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da Vlada može monetizaciju duga tvrtki Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb uspješno dovesti do kraja

'Uvjeren sam da možemo uspješno provesti proces monetizacije, a izgleda da to dokazuju i prve najave da imamo ozbiljne ponuditelje', rekao je Grčić u izjavi za novinare nakon predstavljanja rezultata projekta pripreme temelja za korištenje sredstava iz fondova EU-a.

Dodao je kako bi volio da proces poluči rezultat zbog kojega je pokrenut, a to je dobivanje kvalitetnog partnera te dvije i pol do tri milijarde eura kojima bi se pokrilo gotovo tri četvrtine trenutnog duga sustava autocesta.

Držim da je to još uvijek moguće i korisno za državu unatoč svim oponentima s često slabim argumentima, kaže Grčić.

Na pitanje slaže li se s ministrom prometa Sinišom Hajdašem Dončićem da je alternativa monetizaciji autocesta prodaja HAC-ONC-a (tvrtke za održavanje i naplatu cestarine), rekao je da o tome sada ne želi govoriti jer proces monetizacije ide svojim tijekom i može uspješno završiti.

Zamoljen za komentar činjenice da Hrvatska u Beograd na susret s kineskim investitorima ne šalje premijera, Grčić je odgovorio da će Hrvatska tamo biti primjereno zastupljena izaslanstvom na čelu s prvom potpredsjednicom Vlade Vesnom Pusić

Grčić kaže kako je način poslovanja kineskih investitora poseban, a da Hrvatska kao članica EU-a mora poštovati regule na koje je pristala, što je katkad prepreka izravnom dogovaranju poslova s Kinom. Unatoč tome, Hrvatska nije zatvorila vrata kineskim investitorima, a neki od njih su pobijedili na javnim natječajima, primjerice za opremanje Luke Ploče, rekao je Grčić.

Na pitanje što Vlada može poduzeti u vezi poduzetničkih prigovora na sporost administracije, spomenuo je uredbu o osnivanju jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću te kao načelo koje bi trebalo uvesti predložio šutnju administracije.

Ako država ne odgovori u pripisanim rokovima poduzetniku ili građaninu, njihove bi zahtjeve trebalo smatrati pozitivno riješenim. To je jedini način da stanemo na kraj sporoj administraciji, smatra Grčić.