MINISTAR SUZDRŽAN

Horvat: Ne mogu potvrditi da Debeljak ima milijarde potrebne za spas Uljanika

07.02.2019 u 21:12

Bionic
Reading

O izboru strateškog partnera za Uljanik, stanju u Agrokoru i gospodarskim prognozama Europske komisije u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je ministar gospodarstva Darko Horvat

Na pitanje pod kakvim uvjetima Brodosplit ulazi kao strateški partner u Uljanik grupu ministar Horvat je rekao kako je prihvaćena ponuda Brodosplita i talijanskog Fincantierija u omjeru 70%:30%. Ponudu je verificirala Uprava Uljanika i predložila Nadzornom odboru koji ju je i prihvatio, dodao je.

Ima li Debeljak potrebne milijarde za restrukturiranje?

Ne mogu potvrditi da gospodin Debeljak to ima. U ponudi koju sam vidio bila su određena pisma namjere i bankarskog sustava. Određenu verifikaciju ćemo dobiti kad za to dođe vrijeme. Ista pravila koja su vrijedila za Končara vrijede i za Debeljaka. Jedno je želja drugo su mogućnosti. Kad se kroz kvalitetni program restrukturiranja uvjerimo da je prihvatljiv i da je provediv i izvediv, da iza njega stoje institucije koje sve to financijski mogu pratiti tada ću biti optimista i u potpunosti zadovoljan.

Koliko ćete čekati program restrukturiranja?

S obzirom na iskustvo očekujem da će program restrukturiranja biti gotov za oko 2 mjeseca. Kolika će biti korespodencija biti s Europskom komisijom to ćemo vidjeti. U komunikaciju s EK-om moramo ući od samog početka izrade programa restrukturiranja da bi monitoring Komisije nad samom izradom programa bio odmah od prvog dana a nakon toga da ga dobijemo verificiranog u prvoj iteraciji slanja prema Bruxellesu. Nadam se da će se sve dogoditi za 2 + 2 mjeseca.

Ima li u ponudi ikakvih uvjeta koji bi se ticali eventualnog nekretninskog biznisa na dijelovima današnjeg brodogradilišta Uljanik?

Mogu potvrditi da u nijednoj ponudi koje sam vidio nema nikakvih uvjeta za nekretninski biznis pa se nadam da onda neće biti toga niti u programu restrukturiranja. Bilo je više ponuditelja. Uprava će sutra na konferenciji za novinare upoznati sve s tijekom procesa, od otvaranja data rooma, zatvaranja data rooma, pristizanja ponuda, uvjeta njihovog vrednovanja. Nema nikakvog razloga da sada kada je strateški partner odabran hrvatska javnost ne dobije te detalje.

  • +8
Brodogradilište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Tko će raditi u brodogradilištima? Trećina radnika je otišla...

Ako se brodogradilišta osposobe i počnu funkcionirati na način na kakav funkcioniraju u Italiji i Nizozemskoj siguran da će se veliki dio tih radnika vratiti, odgovorio je ministar. Talijani imaju u idućih 7-8 godina popunjene knjige narudžbi. Imaju vremenski tjesnac tako da su potvrdili da će ulaskom u fazu restrukturiranja jedan dio novogradnji će prebaciti u Uljanik i financirati izgradnju.

Danas su objavljene prognoze Europske komisije. Blago je smanjena procjena rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, a Državni zavod za statistiku objavio je kolika je bila potrošnja u prošloj godini.

Procjene Europske komisije za Hrvatsku ostale su praktički na istoj razini. Bruxelles očekuje da će nam gospodarstvo u ovoj godini rasti 2,7%, a u sljedećoj 2,6%. Glavni pokretač rasta i dalje će biti osobna potrošnja.

Gospodarstvo nam raste na krilima osobne potrošnje i turizma, jeste li vi kao ministar gospodarstva time zadovoljni - što je s investicijama, izvozom?

Upravo ovi pokazatelji su ono što bismo mi htjeli kao sekundarni efekt. Primarni efekt su natječaji koji se otvaraju u segmentu privlačenja investicija u nove tehnologije, privlačenje kvalitetnih investitora. U ovom trenutku nemamo strategiju i na tom radimo kakve bismo mi to investitore htjeli u Hrvatsku. Ti investitori otvaraju radna mjesta u zemljama okruženja. Hrvatska je u gornjoj polovici država EU-a koje rastu, ali su ispred nas Bugarska, Rumunjska i Slovenija. Ti investitori koji su potaknuli gospodarski rast u te tri zemlje to su onakva arhitektura radnih mjesta kakve bismo mi htjeli. To su upravo onakva radna mjesta zbog kakvih naši kvalitetni radnici odlaze u druge države.

Ministar gospodarstva osvrnuo se i na situaciju u Agrokoru. 'Insinuacije koje su danas bile vezane uz priču da su američki fondovi zainteresirani za ulazak u vlasničku strukturu Agrokora ili financiranje roll-up kredita koji pritišće poslovanje su dio više špekulacije nego bilo čega realno. Takvi razgovori, kakvi su danas apostrofirani, događaju se u proteklih mjesec dana. Izvanredni povjerenik Fabris Peruško intenzivno radi na pronalasku refinanciranja roll-up kredita. Nadam se da ćemo u prvoj polovici godine imati financijsku instituciju koja će se toga prihvatiti', rekao je Horvat za Dnevnik HRT-a.