U kraljevskom gradu Ninu i istaknutom turističkom središtu jučer je otvoren muzej soli i suvenirnica Solane Nin
U sklopu izložbenog prostora posjetitelji, između ostalog, mogu kroz edukativne cjeline muzeja saznati o važnosti soli za ljudski organizam, pogledati jednostavne izložbene alate i opremu koji se koriste u tradicionalnoj proizvodnji soli, kupiti autohtoni hrvatski slani proizvod u dijelu suvenirnice, degustirati Cvijet soli, 'kavijar soli' kako ga od milja često nazivaju ljubimci hrane itd.
'Posebno mi je zadovoljstvo da jedna hrvatska solana može stati uz bok svjetskim solanama koje plasiraju Cvijet soli, francuski Fleur de Sel. Inače je Cvijet soli u kulinarskim krugovima neizostavan začin koji se dodaje u završnoj fazi pripreme jela', istaknuo je Mate Janković, poznati hrvatski chef, u svom uvodnom izlaganju o kulturi primjene Cvijeta soli u kulinarstvu.
Tijekom otvorenja, gosti su uz prigodne klapske pjesme uživali u degustaciji delicija, koje su pripremljene s prirodnom, nerafiniranom soli, ninskim draguljem, Cvijetom soli, a recepturu je, za ovu prigodu, pripremio Mate Janković.
Gostima su prezentirani i prvi primjerci novih proizvoda Solane Nin koji su pripremljeni s Cvijetom soli, a radi se o čokoladi, suhim keksima s okusom čokolade, lješnjaka i ostalim okusima. Navedene je proizvode Damir Oštrić, direktor Solane Nin, idejno definirao, a poznata lička Belgijanka Christine Scholtes Čović ručno izradila za ovu prigodu.
'Otvorenje muzeja je tek jedna od naših aktivnosti koje smo strateški definirali u pozicioniranju Solane Nin na hrvatskom i svjetskom tržištu. Cilj nam je da postanemo jedna od svjetskih priznatih eko solana koja će kroz spoj tradicije i dodatno osnažen tim ljudi iznositi na svjetska tržišta autohtone, ali i inovativne hrvatske slane proizvode', izjavio je Damir Oštrić, direktor Solane Nin.