EUROPSKA STATISTIKA

Hrvatska prednjači padom proizvođačkih cijena

03.12.2013 u 18:06

Bionic
Reading

Hrvatska je u listopadu u društvu Mađarske i Italije prednjačila padom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda među članicama Europske unije, pokazale su današnje procjene europskog statističkog ureda

U eurozoni su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda umanjene u listopadu za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec. U 28 članica Europske unije umanjene su za 0,6 posto. Usporedbe radi, u rujnu su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda uvećane za 0,2 posto u eurozoni i za 0,1 posto u EU, izvijestio je Eurostat.

Prema podacima kojima trenutno raspolaže Eurostat, najizrazitiji pad ukupnog indeksa proizvođačkih cijena na mjesečnoj je razini zabilježen u Hrvatskoj, Italiji i Mađarskoj (sve 1,3 posto), te Danskoj (1,1 posto). Povećanje cijene zabilježile su Estonija i Cipar (obje za 0,2 posto), te Švedska (za 0,1 posto), dok su u Irskoj cijene stagnirale.

Ako se izuzme energetski sektor, cijene su u listopadu pale za 0,1 posto i u eurozoni i u EU28. U energetskom su sektoru smanjene za 1,4 posto u eurozoni, te za 1,6 posto u EU.

Na godišnjoj su razini ukupne proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale u listopadu za 1,4 posto u 17-članoj eurozoni, te za 1,1 posto u 28-članom EU, pokazuju Eurostatove procjene.

Među zemljama članicama najveći je pad cijena na godišnjoj razini prema trenutno dostupnim podacima zabilježen na Cipru (4,0 posto), te u Bugarskoj (3,9 posto), Nizozemskoj (3,7 posto) i Hrvatskoj (3,0 posto). Najveći rast bilježile su Estonija (10,9 posto), Irska (1,6 posto), Danska (1,3 posto) i Rumunjska (1,0 posto).

Ako se izuzme energetski sektor, cijene su pale za 0,3 posto u eurozoni i 0,1 posto u EU. U energetskom sektoru zabilježen je njihov pad na godišnjoj razini, za 3,6 odnosno 3,3 posto.