unosni ugovori

Hrvatski susjedi donose zakon koji će zauvijek promijeniti slavne plaže

04.09.2024 u 14:06

Bionic
Reading

Italija je spremna pokrenuti natječaje za unosne ugovore za upravljanje barovima, restoranima i drugim objektima na plažama u zemlji do lipnja 2027., pokazao je nacrt novog zakona

Taj je potez dugo odgađan odgovor na zahtjev Europske unije da Rim otvori i taj sektor pridošlicama. Naime gotovo dva desetljeća Europska komisija bila je upletena u pravni sukob s Italijom oko njezine prakse koncesija za plaže, optužujući je za nedostatak transparentnosti i kršenje pravila tržišnog natjecanja, piše Independent.

Dozvole za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana tradicionalno su pod kontrolom istih talijanskih obitelji i prenose se s jedne generacije na drugu. Ostali poduzetnici kažu da su zbog toga nepravedno lišeni dijela velikog posla.

Prema zakonu, o kojem danas raspravlja kabinet premijerke Giorgie Meloni, postojeće poslovne dozvole ostaju važeće do rujna 2027., pokazao je nacrt u koji je Reuters imao uvid. Posebna uredba koja će biti izdana do ožujka 2025. odredit će kriterije za kompenzaciju što će se dodijeliti onima koji izgube koncesije, navodi se u nacrtu.

Vruć krumpir i žarište napetosti

Iznos koji trebaju platiti novi igrači u tom biznisu jednak je vrijednosti ulaganja koja još nisu amortizirana na kraju koncesije. To pitanje ostaje žarište napetosti unutar vladajuće koalicije i odobrenje mjera moglo bi biti odgođeno, rekao je politički izvor za Reuters.

Europska unija naredila je Italiji da svojih 28.000 dozvola za plaže objavi na javnom natječaju 2006. godine, ali su talijanske vlade svih boja odugovlačile s time unatoč pritiscima iz Bruxellesa. Upravitelji talijanskih plaža u nekim dijelovima zemlje 9. kolovoza otvorili su ih dva sata kasnije nego inače u znak protesta zbog direktive Bruxellesa.

Tvrde da zadržavanje koncesija na plažama u obitelji smanjuje troškove za posjetitelje i sprječava da 7500 kilometara talijanske obale padne u ruke velikih lanaca koji možda ne poštuju lokalne tradicije.

Talijanski klubovi na plaži ostvarili su ukupni prihod od 2,1 milijarde eura, prema najnovijim brojkama koje je objavila konzultantska kuća Nomisma 2023. godine. Vlada je primila u prosjeku 102 milijuna eura godišnje od licenci za rad između 2016. i 2020., prema najnovijim podacima talijanskog Revizorskog suda.

Privilegiran položaj?

Ekonomisti, međutim, kažu da su vlasnici koncesija na plažama dugo iskorištavali svoj privilegirani položaj, vraćajući talijanskoj državi tek mali dio svojih prihoda tijekom godina. Prema talijanskom Revizorskom sudu, od 2016. do 2020. talijanska javna uprava primila je oko 97 milijuna eura svake godine od 12.166 koncesija za plaže u zemlji.

To znači da su, uz prosječni prihod procijenjen na 260.000 eura, te tvrtke za svoje koncesije plaćale samo oko 7600 eura godišnje.

'Konkurencija bi svima donijela prednost, posebno u ovom području u kojem ne govorimo o privatnoj svojini, već o javnoj domeni koju te tvrtke dobivaju gotovo besplatno', rekao je ekonomist Pietro Paganini.

Paganini je rekao i da su talijanske vlade svih političkih orijentacija godinama štitile vlasnike koncesija na plažama jer oni predstavljaju dragocjen fond glasova.