TPORTAL DOZNAJE

Hrvatskoj građevinskoj tvrtki dodijeljen posao od gotovo 100 milijuna eura

21.05.2024 u 15:09

Bionic
Reading

Izgradnja novog splitskog hotela Marjan dodijeljena je Kamgradu, trenutno najvećoj hrvatskoj građevinskoj tvrtki specijaliziranoj za visokogradnju - doznao je tportal

Vrijednost posla službeno nije objavljena, ali neslužbeno se može doznati da se kreće značajno ispod dosad planiranih 100 milijuna eura. Doduše, to nije vrijednost ukupne investicije u novi 'Marjan'; budući da je s ovom građevinskom tvrtkom ugovorena samo gradnja, ali ne i opremanje hotela. Iz izvora bliskih investitoru, rovinjskoj Adris grupi, doznaje se da će ukupno ulaganje u konačnici iznositi između 120 i 130 milijuna eura.

'Da, sklopljen je ugovor s Kamgradom kao glavnim izvođačem i oni su već uvedeni u posao', potvrdio je za tportal direktor Adrisove tvrtke 'Abilia' Armando Vičić. Izbor izvođača radova za jednu od najvećih investicija u hrvatski turizam u poslovnim krugovima pratio se sa zanimanjem jer se u kuloarima spominjalo da se radi o izrazito tvrdim pregovorima u kojima su hrvatske građevinske tvrtke postavljale nerealne uvjete, pa je Adris grupa odlučila potražiti bolje ponude na međunarodnom tržištu. Tportal je o tome pisao početkom travnja ove godine, kada su iz Adria demantirali glasine i kazali da se radi o 'uobičajenom načinu tenderiranja'.

Hotel Marjan izgrađen je prije točno šezdeset godina, a u međuvremenu je doživio nekoliko dogradnji. Posljednja, neuspješna i nedovršena, dogodila se 2010. godine po projektu Jerka Rošina, kada je vlasnik hotela bio Željko Kerum. Adris je grupa je potom godinama otkupljivala razna potraživanja u sklopu stečajnog postupka i potom ih pretvorila u svoje vlasništvo.

Odlučeno je da će se hotel u potpunosti ukloniti, što je i učinjeno, da bi na njegovom mjestu niknula reinterpretacija originalnog projekta Lovre Perkovića, u istim gabaritima, s velikom horizontalom i visokim tornjem. Novi dizajn hotela povjeren je Studiju 3LHD, s kojim je tvrtka Maistra iz sastava Adris grupe surađivala na dosadašnjim uspješnim projektima poput 'Lonea', 'Parka' u Rovinju i drugih.

Novi hotel imat će pet zvjezdica i 285 soba, a na nižim etažama planirani su kongresna dvorana sa 600 mjesta, više restorana, wellness od 1800 četvornih metara i slično. Krovna površina horizontalnog dijela imat će šetnicu, restoran i bazen duljine 70 metara. Po predstavljenom hodogramu predviđen je dovršetak radova u travnju iduće godine, odnosno početak rada 'Marjana' u idućoj turističkoj sezoni.