skupo zaduženje

Ima se, može se: Nastavlja se trend uzimanja nenamjenskih 'gotovinaca'

20.08.2024 u 11:44

Bionic
Reading

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti kućanstvima iznosili su na kraju lipnja gotovo 23 milijarde eura i nezadrživo rastu

U odnosu na isto razdoblje 2023. godine, rast promatranih kredita iznosio je 10,9 posto (+2,3 milijarde eura), što je za 1,5 postotnih bodova više u odnosu na godišnju promjenu na kraju 2023. Ubrzanje godišnjeg rasta kredita plasiranih kućanstvima trajalo je gotovo neprekidno od veljače 2023., a blago usporavanje u svibnju i lipnju posljedica je učinka baznog razdoblja kod stambenih kredita. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast ukupnih kredita kućanstvima za 192,2 milijuna eura ili 0,8 posto.

Stambeni krediti s iznosom od 11,3 milijarde eura na kraju lipnja činili su 49,3 posto ukupnih kredita plasiranih stanovništvu uz godišnju stopu rasta od 9,8 posto (+0,8 posto u odnosu na svibanj), što je skromnije za 0,7 postotnih bodova u odnosu na godišnju promjenu u svibnju.

Rezultat je to učinka baznog razdoblja, odnosno snažnog rasta stambenog kreditiranja u lipnju prošle godine (+1,4 posto mjesečno) uslijed provedbe posljednjeg kruga programa državnog subvencioniranja, pišu Raiffeisenovi analitičari te nastavak usporavanja na godišnjoj razini očekuju i u srpnju i u kolovozu s obzirom na spomenutu snažniju potražnju u istim mjesecima prošle godine.

Gotovinski nenamjenski krediti iznosili su 8,7 milijardi eura ili 37,7 posto promatranih ukupnih kredita, najviše u posljednjih 36 mjeseci. Rast ove kategorije na godišnjoj razini ubrzava od veljače 2023. godine, a pozitivne godišnje stope rasta traju od srpnja 2021.

Jačanje potrošnje zbog uređenja stanova

U lipnju je ostvaren rast u odnosu na lipanj 2023., a iznosio 14,5 posto ili 1,1 milijardu eura. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 1,3 posto (+113,2 milijuna eura).

'Postupno ubrzanje mjesečnog rasta promatranih kredita bilježeno je u razdoblju siječanj-travanj dok je u svibnju i lipnju zabilježeno blago usporavanje, međutim i dalje iznad prosječne stope rasta. Ipak, još uvijek snažna potražnja odraz je snažnog potrošačkog optimizma u uvjetima rastućih dohodaka, zaposlenosti te popuštanja inflatornih pritisaka.

Prema anketi o kreditnoj aktivnosti banaka, jačanje potražnje za gotovinskim nenamjenskim kreditima dobrim je dijelom posljedica potrošnje na trajna dobra, međutim dio se vjerojatno odnosi na uređenje stambenih nekretnina, kao i za tekuću potrošnju uslijed rastuće potrebe za financijskim pozajmicama s obzirom na prethodni snažan rast potrošačkih cijena. Očekujemo da će se nastaviti solidna potražnja za promatranim kreditima s obzirom na rastući potencijal zaduživanja u odnosu na prihode. U odnosu na kraj 2023., gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 8,5 posto ili 676,8 milijuna eura', dodaju analitičari RBA-e.

Prekoračenja je sve manje

Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima s iznosom od 778,8 milijuna eura (3,4 posto ukupnih kredita), bilježi pad na godišnjoj razini od kraja 2022., izuzev siječnja i veljače ove godine. U lipnju je ponovno zabilježeno smanjenje, za 1,9 posto, a na mjesečnoj razini pad je iznosio 2,8 posto.

  • +8
Gužva kod HNB-a - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Krediti po kreditnim karticama (1,7 posto ukupnih kredita stanovništvu) iznosili su na osnovi stanja 384,7 milijuna eura (-0,2 posto na mjesečnoj razini), a u lipnju je zabilježen pad na godišnjoj razini za dva posto. Iako su od kraja prošle godine bilježene pozitivne godišnje promjene, već u svibnju trend je prekinut.

'Prema posljednjim podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na nove gotovinske nenamjenske kredite iznosila je u lipnju 6,07 posto, što je više za dvadesetak baznih bodova na godišnjoj razini, ali i manje za četiri bazna boda u odnosu na svibanj. Istovremeno je prosječna kamatna stopa na nove stambene kredite iznosila 3,74 posto, što je u odnosu na lipanj prošle godine više za 67 baznih bodova, a na mjesečnoj razini zadržana je stabilnost. Uzevši u obzir nastavak solidne tekuće kreditne aktivnosti sektora stanovništva, može se zaključiti da se rast kamatnih stopa uslijed pooštrenja monetarne politike ESB-a zasada nije značajnije odrazio na potražnju za kreditima', zaključuje se.