TRŽIŠTE KAPITALA

Indeksi prekinuli negativnu seriju, promet potonuo, Končareva izdanja u fokusu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je nakon tri dana blagoga pada u četvrtak prekinulo negativnu seriju, te su ključni dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 ojačali 0,5 posto i 0,6 posto. Izuzev sektorskog indeksa industrije sa 0,2 posto pada, svi su ostali bili u zelenom, a najbolju izvedbu je imao turistički sektor čiji je indeks porastao 1,1 posto.

Likvidnost na burzi je potonula u odnosu na dan ranije, te je protrgovano 570 tisuća eura prometa, što je svega polovina trgovanja od dan ranije te najmanji promet u zadnjih dva tjedna. Malo je bilo likvidnih izdanja, gdje su u fokusu bila Končareva izdanja. Naime dionica Končara je bila najlikvidnija sa oko 150 tisuća eura prometa i rastom cijene od 0,8 posto, te je bilo riječ o jedinom izdanju sa prometom iznad 100 tisuća eura. Po prometu su slijedile dionice tvrtki kćeri Končar D&ST, čije je povlašteno izdanje prikupilo 65 tisuća eura prometa uz pad cijene od 1,9 posto, dok je redovna inačica stagnirala cijenom pri 56 tisuća eura prometa.

Hotelijeri su predvodili dobitnike, pa su od četiri najveća dobitnika čak tri dionice hotelskih kompanija, usprkos najnovijim podacima Hrvatske turističke zajednice o pet postotnom padu noćenja u lipnju. Dionice Jadrana, HTP Orebića i Maistre su skočile redom snažnih 25 posto, 20 posto i 3,3 posto. Između njih se ugurala još jedino dionica Jadran tvornice čarapa sa skokom cijene od 10 posto. Na suprotnoj strani stoje dionice Lošinjske plovidbe i Đuro Đakovića koje su pale 2,9 posto, odnosno 2,7 posto.

Dobitnik dana Jadran +25,37% 1,68

Gubitnik dana Lošinjska plovidba -2,91% 33,40

CROBEX +0,50% 2.826,12