svjetska tržišta

Inflacija oslabila, dionice tehnoloških divova u padu

12.07.2024 u 06:55

Bionic
Reading

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 skliznuo s rekordne razine, kao i Nasdaq indeks, jer su, nakon izvješća o slabljenju inflacije u SAD-u, pale cijene dionica tehnoloških kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je 0,08 posto, na 39.753 boda, dok je S&P 500 pao 0,88 posto, na 5.584 boda, a Nasdaq 1,95 posto, na 18.283 boda. Tako su S&P 500 i Nasdaq, nakon što su nekoliko dana zaredom dosezali rekordne razine, skliznuli s tih razina.

Pad indeksa uslijedio je nakon što je objavljeno da je inflacija u lipnju u SAD-u oslabila 0,1 posto na mjesečnoj razini, tako da godišnja inflacija iznosi 3 posto, što je njezina najniža razina u više od tri godine.

Zahvaljujući tome, ojačale su špekulacije da će američka središnja banka već u rujnu snizi kamatne stope.

Unatoč slabljenju inflacije, najveće tehnološke kompanije izgubile su na vrijednosti, uključujući Nvidiju, Meta Platforms i Amazon.

Cijena dionice Tesle potonula je, pak, osam posto, nakon objave Bloomberga da je Elon Musk odgodio predstavljanje Teslina robotaksija s kolovoza na listopad.

I dok je tehnološki sektor oštro pao, znatno su porasle cijene dionica manjih kompanija.

Tako je indeks Russell 2000, koji obuhvaća dionice malih kompanija i koji po rastu u ovoj godini znatno zaostaje za ključnim američkim burzovnim indeksima, u četvrtak skočio 3,6 posto, na najvišu razinu u više od tri mjeseca.

Investitori, naime, očekuju da će sa smanjivanjem kamatnih stopa poslovno okruženje za manje kompanije biti poboljšano.

"Mislim da ulagači sada vjeruju da je Fed spreman početi snižavati kamatne stope. Stoga kažu: 'To je dovoljno dobro za mene. Ne moram čekati da oni to stvarno učine'", kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 posto, na 8.223 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 posto, na 18.534 boda, a pariški CAC 0,71 posto, na 7.267 bodova.