CIJENE NIŽE NEGO U SVIBNJU

Inflacija u SAD-u oslabila u lipnju, najviše pojeftinili rabljeni automobili

11.07.2024 u 17:35

Bionic
Reading

Inflacija u SAD-u oslabila je u lipnju, pokazali su u četvrtak podaci ministarstva rada, uz pad cijena na mjesečnoj razini prvi puta od početka pandemije pod utjecajem pojeftinjenja benzina.

Godišnja stopa inflacije iznosila je u lipnju 3,0 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u prethodnom mjesecu, izračunalo je ministarstvo rada.

Kada se isključe cijene hrane i energije temeljna inflacija iznosila je 3,3 posto i bila je neznatno niža nego u svibnju.

Benzin je u lipnju bio jeftiniji za 2,5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U svibnju bio je poskupio za 2,2 posto. 

Rabljeni automobili i kamioni ponovo su pak snažno pojeftinili, za 10,1 posto. 

Hrana je u lipnju poskupjela za 1,1 posto, otprilike kao i u prethodnom mjesecu. Cijene struje porasle su za 4,4 posto, zamjetno blaže nego u svibnju.  

Stanovanje je poskupjelo za 5,2 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj, kao i u prethodnom mjesecu.

Mjesečna usporedba pokazuje pak da su cijene u lipnju pale prvi puta od početka pandemije u ožujku 2020. godine, i to za 0,1 posto. U svibnju bile su se zadržale na razini prethodnog mjeseca.

Benzin je u lipnju bio jeftiniji za 3,8 posto nego u prethodnom mjesecu, a zamjetno su pojeftinila i rabljena vozila, za 1,5 posto u odnosu na svibanj.

Cijene hrane bile su gotovo nepromijenjene, kao i u svibnju.

Kada se isključe hrana i energija, cijene su u lipnju bile više za 0,1 posto nego u svibnju kada su bile porasle za 0,2 posto.