inozemne mirovine

Važna obavijest mirovinskog za sve koji čekaju jednokratni dodatak

04.05.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) od danas, četvrtak, dostupan je online obrazac putem kojega je korisnicima mirovine omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja

Na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostupan je online obrazac putem kojeg je korisnicima mirovine omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života (JNP), u skladu s Odlukom Vlade RH od 16. ožujka 2023., priopćili su iz HZMO-a.

Korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz država s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, za isplatu JNP-a obvezni su HZMO-u dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.

Dokaz može biti:

- potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2023.

- izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2023. ili

- potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2023. u netoiznosu

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. lipnja 2023. Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a na poveznici, u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Iz HZMO-a napominju da korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, radi isplate JNP-a također trebaju u Tiskanici ili online obrascu označiti polje - Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.

Pravo na isplatu JNP-a imaju oni korisnici kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 610 eura.

Isplata JNP-a korisnicima mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu predviđena je najkasnije u srpnju 2023. i o tome će biti pravodobno informirani.